Naravni biseri Slovenije: Slap Savica

Na zgornjem koncu Bohinjskega jezera, v slikoviti kočni Ukanc, ki jo v polkrogu obdajajo strme skalne stene Komarče, tako mrtve pod svojo mrko površino, a tako žive od divjih voda, ki se stekajo v nedrju sivih skal, živo žubori mogočen Slap Savica.

 

 

Slap Savica - foto: Barbara Debeljak
Slap Savica – foto: Barbara Debeljak

Od hotela Zlatorog, pri Bohinjskem jezeru, vodi lepo urejena pešpot proti slapu. Eno uro sproščenega sprehoda in že smo ob vznožju slapa. Bližja pot, le dobrih petnajst minut hoje, vodi od parkirišča pri Domu Savica. Ob vznožju visokih gora, pod prepadnimi stenami vodi smerokaz naprej po cesti proti brunarici s spominki in vstopnino. Od tu krenemo po kamnitem mostiču čez Malo Savico in navzgor po urejenih številnih stopnicah, ki vodijo do izvira.

Slap Savica - foto: Barbara Debelja
Slap Savica – foto: Barbara Debeljak

Neminljive vode, ki prihajajo iz neizčrpnih zakladnic Triglavskih jezer in se pretakajo po dolgih in skrivnostni poteh, v skritem kraškem podzemlju zablestijo v svoji smaragdni barvi, v siju padajočega Slapa Savice.

Slap Savica - foto: Barbara Debelja
Slap Savica – foto: Barbara Debeljak

Žive vode sedmih Triglavskih jezer, ki se nad Bohinjem vrstijo na apnenčastih planjavah pod najvišjo slovensko goro Triglav, se izlivajo v Slapu Savica, na višini 807 metrov, skoraj 300 metrov nad jezersko gladino.

Slap Savica - foto: Barbara Debelja
Slap Savica – foto: Barbara Debeljak

Dvopramenski slap, v obliki črke A, je med slapovi v svetu svojevrstna posebnost. Mali, nižje ležeči 25 m visok pramen teče po podzemni razpoki. Veliki slap, na levi strani pa v 78 visokem pramenu pronica iz sosednjega jezera. Ko ob močnem deževju voda z območja Črnega jezera ne more več požirati vode, se pojavi do 600 metrov visoko večstopenjsko slapišče. Padajoče vode Savice v globoki strugi hite proti Bohinjskemu jezeru. Šele pred izlivom se njen tok ustali in po tolmunih razgrne opazovalcu vse svoje krasne barvne odtenke.

Bohinjsko jezero - foto: Barbara Debeljak
Bohinjsko jezero – foto: Barbara Debeljak

Savica teče naprej kot rečica, reže Ukanc na dvoje in se zliva v Bohinjsko jezero stanovitno v razpirajoči se delti, ki jo pogosto zalivajo povodnji. V svoji navidezni spokojnosti razodeva mir in nedotakljivost neke višje sile, ki je nad njim.

Slap Savica - foto: Barbara Debelja
Slap Savica – foto: Barbara Debeljak

Z neminljivo slavo je Slap Savico odel nacionalni pesnik France Prešeren, ki je v romantičnem epu, Krst pri Savici, svojega junaka Črtomirja postavil ob tolmun Savice. Junaški boj za svobodo in ideale, opisan v iz 53 osemvrstičnic sestavljene povesti, se konča s krstom Črtomirja pod Slapom Savica. Krst je temeljno delo slovenske kulture. Obravnava zgodovinsko izčrpne dogodke v osmem stoletju, ki so bili zagotovo odločilni za vstop naših slovenskih plemen med zahodno civilizacijo. Sprva zelo krvavo pogubni, potem pa predvsem pomirljivo razvojni. Verzi iz Krsta pri Savici se prilegajo slovenski duši kakor blagoslov z neba. Zdravilne vode, ki pritečejo po slapu, oživljajo žile v večno zvestobo zdravih voda ter prvinskega izročila lepote in miru.

Slap Savica - foto: Barbara Debelja
Slap Savica – foto: Barbara Debeljak

Zoisova bohinjska železarna je ob obisku avstrijskega nadvojvode Janeza, vnuka cesarice Marije Terezije, leta 1807 postavila marmorni spomenik. Spomenik, ki ga je izdelal L. Kelbl stoji ob skali v razglednem paviljonu.

Slap Savica - foto: Barbara Debelja
Slap Savica – foto: Barbara Debeljak

Ob ogledu Slapa Savice je zagotovo vredno izlet podaljšati z obiskom kake višine. Pogled na Bohinjsko dolino iz visokih gora, ki se vzpenjajo nad jezerom, je vreden nekaj truda. Venec južnih in zapadnih bohinjskih gora od Ratitovca, preko Črne prsti in Rodice, tja do Bogatinov ima izletnik kot na dlani. Zaradi strmine je pristop na nekatere vrhove nekoliko utrudljiv, vendar za vnetega gornika veliko doživetje.

Slap Savica je zagotovo eden izmed najlepših kotičkov v Sloveniji. Še več naravnih biserov Slovenije pa si lahko ogledate na povezavi:  NARAVNI BISERI SLOVENIJE

 

 

4 komentarji

  1. Že velikokrat pri slapu v vseh letnih časih, ampak Savica zmeraj znova preseneča.
    Barbi, lepe slikce.

  2. Karmen Pečarič

    lepo, se dobro da ste pisali o tem in me spomnili, da moram zopet enkrat po dolgem casu obiskat ta prelep kotiček.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*