Grška kulinarika -2.del

Ob okusnih grških specialitetah se prav gotovo prilega tudi kapljica dobrega vina ali pa morda kakšen aperitiv. V Grčiji pridelujejo vrsto odličnih, cenjenih vin, poleg tega so edini, ki imajo v svoji ponudbi žganje Ouzo, pravo Mastikino žganje in Metaxo. Ugodna klima, obilo sonca ter majhne količine padavin zagotavljajo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih vin in ostalih pridelkov.

Priprave na večerjo...
Priprave na večerjo…

VINO je bilo pomemben del grške zgodovine, saj so se zavedali njegove hranljive vrednosti in postal je neločljiv del njihovega vsakdana. Grčija ima zelo dolgo zgodovino in je zagotovo ena najstarejših vinorodnih regij na svetu, arheološki ostanki kažejo, da naj bi začetki segali celo več kot 4.000 let nazaj. Zgodovino pridelave vina si je možno ogledati tudi v kakšnem vinskem muzeju.

Vinski muzej
Vinski muzej

Grčija se lahko pohvali z več kot tristo lokalnih sort grozdja. Najbolj znana vina, ki so dobila mesto v mednarodnih krogih, so Mavrodaphne, Moschofilero, Roditis, Assyrtiko, Agiorgitiko in Savvatiano. Poleg omenjenih vin se uspešno proizvajajo v mnogih območjih Grčije tudi mednarodne sorte Chardonnay, Merlot, Cabarnet, Sauvignon …. Najbolj znane vinske kleti, ki so v družinski lasti, so v Nemea, Patras in na otokih Evia, Samos, Rhodes in Santorini. V zadnjih letih se je grška vinska tehnologija precej izpopolnjevala in mladi vinarji se usposabljajo v najboljših vinarskih šolah po svetu.

Naj omenim še posebno grško vino Retsina (belo ali rose), ki naj bi bilo staro približno 2.000 let.  Ker še v tistih časih niso poznali sodov, kamor bi hranili vino, se je vino Retsina zaradi prisotnosti kisika hitro kvarilo, za boljšo obstojnost so mu zato dodajali borovo smolo, zaradi katere ima Retsina poseben okus, namreč prve sode so začeli izdelovati Rimljani šele v tretjem stoletju, ampak ta dodatek borove smole je zaradi ohranjanja specifičnega okusa ostal še do danes. Grki ga pogosto uporabljajo v kuhinji, pijejo pa ga bolj domačini, saj so ga vajeni.

Izbor grških vin
Izbor grških vin

OUZO je grška tradicionalna žgana pijača, ki naj bi jo poznali že v 14.stoletju. Priljubljeno janeževo žganje, danes poznano že po vsem svetu, ima posebno značilnost in sicer ob dodajanju vode ali kock ledu se zaradi vsebnosti janeža iz bistre tekočine spremeni v motno belo pijačo. Ouzo se najbolj prilega pred obedom oziroma ob prigrizkih, kot je recimo Meze, saj naj bi spodbujala tek. Pri Grkih je Ouzo prisoten ves čas, posebno po vaseh, vendar jo ob pitju redčijo z vodo, saj je pijača močna in lahko pušča posledice še naslednji dan, z dodajanjem vode pa se lahko to prepreči. Največ Ouze se proizvede na otoku Lesbos, ki se lahko pohvalijo tudi z najboljšo žganjarno, ki se nahaja v mestu Plomari.

Ouzo
Ouzo

METAXA je mešanica vinskih destilatov, muškatnega vina, cvetnih listov in mediteranskih zelišč, izdelovati pa jo je začel grški trgovec in podjetnik Spyos Metaxa leta 1888. Tudi po njegovi smrti je podjetje ostalo v družini in Metaxo izvažajo po svetu že več kot sto let. Na mednarodnih tekmovanjih žganih pijač so že večkrat osvojili zlato medaljo.

MASTIKA je grm, ki ga vzgajajo kot drevo, nasade teh dreves pa je možno videti samo na otoku Chios. Največji nasadi so na območju Mastichochoria, ki je po Mastiki dobil tudi ime. Iz njegove smole pridelujejo Mastikino žganje, sladoled, bombone, pecivo… v  kozmetiki se uporablja v zobnih pastah, parfumih, raznih losjonih… v farmaciji z njo znižujejo krvni tlak, preprečuje razjede in znižuje holesterol, v Nemčiji pa jo uporabljajo celo v industriji.
Mastiko so poskušali vzgojiti že marsikje, vendar jim tega nikjer ni uspelo.

Drevo Mastike
Drevo Mastike

GRŠKO PIVO Mythos je prvo grško pivo, ki je osvojilo domače in tuje potrošnike in spremenil tržni delež na grškem trgu. Glavni proizvodni obrat se nahaja v Solunu in skupaj z še dvema obratoma v Atenah in na Kreti pokriva potrebe po celotni Grčiji, poleg tega pa izvaža še po Evropi, Skandinaviji ter v Avstralijo. Pivo Mythos je prijetnega okusa in vam priporočam, da ga poskusite. Sicer pa imajo Grki še druge vrste piva, kot so Fix, Alpha, Vergina, Craft, Neda….
Skratka, v vročih dneh se vam bo zagotovo prilegel kakšen vrček katerega izmed njih, kaj pa priporoča ministrstvo za zdravje, pa tako veste.

Grško pivo Mythos
Grško pivo Mythos

Upam, da ste v tem in vseh predhodnih člankih našli vsaj nekaj koristnih informacij, ki vam bodo prišle prav na dopustovanju v Grčiji.

No, pa na zdravlje !
No, pa na zdravje !

Več informacij in zanimivosti o Grčiji pa še sledi.

Naslednjič…..otok Santorini

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

 

2 komentarja

  1. MOJCA VESEL

    Čez pivo MYTHSOS ga ni…. mislim, da sem ga pila na Thasosu, imam pa skoraj identično sliko, mogoče celo ista plaža 😀

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*