Otok SantoriniSlikovit, čaroben, romantičen grški otok Santorini, po mnenju mnogih eden najlepših otokov na svetu, spada v skupino Kikladov. Leži na južnem delu Egejskega morja in od največjega grškega otoka Kreta je oddaljen dobrih sto kilometrov. Njegova oblika spominja na polmesec, v objemu katerega ležita nenaseljena otočka Nea Kameni in Palea Kameni, spremljata pa ga še majhen otoček Aspronisi, prav tako nenaseljen, ter otok Thirasia, z istoimenskim mestecem, naseljem Potamos in manjšim pristaniščem Korfou.

Otok Santorini
Otok Santorini
Zahodni del otoka Santorini s pogledom na otočka Nea Kameni in Palea Kameni
Zahodni del otoka Santorini s pogledom na otočka Nea Kameni in Palea Kameni

Vsi otoki skupaj predstavljajo ostanek vulkanske Caldere, ta naj bi bila celo največja na svetu in se je skozi tisočletja oblikovala v različne oblike, osrednji del Caldere pa je sčasoma zalilo morje, ki je postalo tako globoko, da lahko danes po njej plujejo tudi največje ladje.  Zaradi vulkanskega izvora so na otoku Santorini značilne črne plaže, ki se nahajajo na vzhodni obali. Proti zahodu se otok rahlo dviguje in rob zahodne obale se strmo spušča proti morju. Mogočne rdečo-rjave pečine se dvigajo nekaj sto metrov visoko, kjer se na vrhu nahajajo romantična mesta z belimi hišicami, od koder je prekrasen pogled na čudovite sončne zahode.

Otok Santorini - Pečine na zahodnem del otoka
Otok Santorini – Pečine na zahodnem delu otoka

Marsikje je omenjeno, da je Santorini otok najlepših sončnih zahodov. Namreč, ob večerih, preden se sonce spusti v zaton, se pojavijo na nebu čudovite mavrične barve rumenih, oranžnih in rdečih odtenkov, kot bi želelo pokazati vsem obiskovalcem otoka svoje najlepše barve, kar jih premore. Sonce se upre v skalne pečine, na katerih se bohotijo mesta, ki v soju sveč težko pričakujejo ta čarobni trenutek in z igro barv očara prav vsakega obiskovalca.

Otok Santorini - Sončni zahod iz Thire
Otok Santorini – Sončni zahod iz Thire

Zaradi čudovitih sončnih zahodov, romantike, prekrasnih slikovitih razgledov in bogate ponudbe na sploh otok Santorini obiščejo številni turisti iz celega sveta.
Otok  je sicer majhen, vendar po vsej ponujeni lepoti in čarobnosti precej velik. Pogled naokoli daje vtis, da je vse narejeno kot na razglednici, pa naj gre samo za vhodna vrata, nastavljene lončke z zelenjem ali urejene stopnice, ki dajejo občutek, da te vodijo prav do morja.

Otok Santorini - Slika pove vse...
Otok Santorini – Slika pove vse…
Otok Santorini - Slikoviti prizor
Otok Santorini – Slikovit prizor

Plaže se nahajajo pretežno na vzhodni in južni obali otoka.  Urejena črna plaža na vzhodnem delu, sredi katere se nahaja ogromna skalna gmota Mesa Vouno, ki deli plažo na severni Kalamari in južni del Perisso, se razteza v dolžino nekaj kilometrov v obe smeri. Ob plaži so lepo urejene in razsvetljene promenade, ki so vidne že iz letala, če je prihod letala seveda v poznih večernih urah. Letališče se namreč nahaja ob letovišču Kamari in ob pristanku gredo letala mimo omenjene črne plaže. Na južnem delu otoka dve plaži izstopata, to sta rdeča ter bela plaža in pri slednji je žal dostop le z morske strani. Na poti do rdeče plaže se lahko ustavite tudi v naselju Akotiri, kjer se nahajajo arheološki ostanki starodavnega mesta.

Otok Santorini - Skala Mesa Vouno
Otok Santorini – Skala Mesa Vouno

Na otoku Santorini so vsa večja pristanišča tik pod strmimi pečinami zahodne obale. Največje je Athinios, od koder so tudi redne plovbe na sosednje otočke in leži 4 km južno od glavnega mesta Thira. Do pristanišča vodi cesta, ki je speljana vijugasto po pečini in meri v dolžino približno 3,5 km.  Velike turistične potniške ladje se zasidrajo kakšen kilometer od pečin sredi Caldere in z manjšimi ladjami prepeljejo turiste v pristanišče Old Port, ki leži tik pod glavnim mesto Thira .

Otok Santorini - Pot do pristanišča Athinios
Otok Santorini – Pot do pristanišča Athinios

Otok Santorini ima široko turistično ponudbo, tudi za tiste zelo zahtevne. Številni luksuzni hoteli ponujajo svoje usluge pretežno v mestih Thira, Imeroviglia in Oia, od koder je krasen razgled na celotno Caldero, ogromne pečine, globoko morje in sosednje otočke. Razne poročne agencije oglašujejo svoje storitve in mnogi prihajajo na otok z namenom, da tu sklenejo zakonsko zvezo. V ostalih letoviščih po otoku se najdejo tudi ugodnejše ponudbe, sploh pa v južnem delu.

Po celotnem otoku so zelo dobre redne avtobusne povezave. Za vse avanturiste, ki si želijo nekaj več, kot le sončenje na plaži, priporočam ogled celotnega otoka. Otok Santorini namreč ni velik in si ga je možno ogledati celo v enem dnevu, sicer pa ponujajo po ugodnih cenah štirikolesnike ali skuterje, s katerim si lahko lepo v miru ogledate vse, kar otok ponuja. Med drugim priporočam tudi ogled kakšne vinske kleti, ki jih je kar nekaj in vinskega muzeja, kjer je predstavitev zgodovine predelave vina. Čeprav je otok majhen, lahko vidite na njem kar nekaj nasadov vinskih trt, zanimivi pa so tudi nasadi kaktusov Chumbera Nopal Cactus. Plodove kaktusov uporabljajo različno in sicer kot sok, liker, sladoled in celo v kavi.

Otok Santorini - Chumbera Nopal Cactus
Otok Santorini – Chumbera Nopal Cactus

Zanimivost otoka Santorini so tudi osli, na katerih vas lahko po vaši želji popeljejo do pristanišč ob vznožju pečin po neštetih stopnicah ali pa vas ponesejo na goro Mesa Vouno na vzhodu otoka, kjer se prav tako nahajajo znamenitosti, tu so namreč ostanki starega mesta Thira . Osli predstavljajo maskoto otoka in jih upodabljajo tudi v različnih spominkih.

Za zaključek morda še ena zanimivost, na otoku Santorini je bilo posnetih več filmov, med njimi tudi  »The Sistershood of the Traveling pants«.

Santorini_8286b

Ob prijetnem vzdušju, čarobnosti otoka in prijaznih domačinih je dopust na otoku Santorini prav gotovo nepozabno, edinstveno doživetje.

V nadaljevanju… mesto Thira na otoku Santorini

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

En komentar

  1. tanja tratnik

    Prvič se odpravljam v Grčijo. Prepričal me je vaš prispevek o otoku Santorini. Slišala se, da je morje nekaterih otokov poleti mrzlo. Zanima me med katere spada Santorini? Rada bi se kopala v toplem morju.

    Hvala
    Tanja

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*