Doživetje otoka KarpathosOtok Karpathos je bil eden prvih grških otokov, ki sem jih obiskal. Podolgovat gorat otok spada v skupino Dodekanez in se razteza v smeri sever-jug. Očarala me je njegova narava in nedotaknjenost, čeprav je bil prvi vtis malce drugačen, ob prihodu je namreč otok dajal občutek, da je nekje »bogu za hrbtom«, kot bi temu rekli, sploh pa zastarelo letališče, ki pa se je ob našem odhodu že pripravljalo na obnovo.

Otok Karpathos
Otok Karpathos

Letališče je na skrajnem južnem delu otoka Karpathos, kjer plaže obiskujejo ljubitelji kajtanja in surfanja, saj jim konstanten veter ponuja ugodne pogoje. Ravnina s puščavsko-travnatimi površinami v kombinaciji s kamenjem, zaraščena le z grmiči, med katerimi je tu in tam stala posamezna hiša, na  poti  iz letališča ni bila videti ravno obetavna, ampak po nekaj kilometrih se je slika začela spreminjati in sicer ob pogledu na zaliv Amoopi, v katerem se je avtobus najprej ustavili. Pokrajina je začela kazati svoje prave čare,  sploh pa v nadaljevanju mesto Pigadia, kjer se je nahajal tudi naš hotel. V hotelu nas je lastnik prijazno sprejel in ko je ugotovil, od kod prihajamo, nas je celo pozdravil z »dober dan«, kar je bilo seveda prijetno presenečenje.

Karpathos - Pigadia
Karpathos – Pigadia

Mesto Pigadia leži v zalivu na vzhodni strani otoka Karpathos in je ravno toliko v zavetju, da piha bistveno manj, kot na ostalih predelih jugo-vzhodnega dela. Ravno prav živahno mesto, vsaj zame, je dejansko ponujalo vse, terase z razgledom na morje, razne manjše taverne in kavarne, razporejene po ulicah mesta, bogato obložene trgovinice, diskoteke in gledališče na prostem, kjer se je pogosto kaj dogajalo.

Karpathos - mesto Pigadia
Karpathos – mesto Pigadia

Večerno posedanje ob pijači in sladici na izbrani terasi, ki se je že prvi dan pokazala kot odlična izbira lokacije,  je postala tiste dni nekakšna vsakodnevna tradicija. Terasa je bila malce dvignjena in iz nje je bil krasen razgled po obalnem delu mesta, pod teraso se je nahajala razsvetljena promenada oziroma cesta, po kateri so se sprehajali turisti,  v daljavi so v pristanišču pod svetlobo luči odsevale ladjice, ob vsem tem pa so se slišali prijetni zvoki morja, ki je nežno pljuskalo v skale vzdolž obale.
Občasno je v pristanišče prispela tudi kakšna večja potniška ladja, ki smo si jo seveda šli ogledal tudi od blizu.

Karpathos - Pigadia zvečer
Karpathos – mesto Pigadia proti večeru

V Pigadiji so imeli pripravljene razne izlete po otoku Kapathos in izbrani izlet z ladjico na najbolj obiskane zalivčke s krasnimi plažami je bila dobra odločitev. Na plovbi ob obali smo lahko opazovali mogočne skale, med katerimi so se skrivale majhne prijetne plaže, peljali smo se mimo znanega zalivčka Achata in prva znamenita plaža Kyra Panagia je bila že pred nami. Pogled nanjo je jemal dih. Ob vznožju gore so med skalami in zelenjem stali beli hoteli, restavracije in seveda kapelica, pod njimi pa v rahlem zavetju krasna plaža.  Ladjica je obstala za toliko časa, da je bilo možno narediti skok v vodo in pot smo nato nadaljevali proti naslednji plaži imenovani Apella,  kjer je bil tudi naš daljši postanek. Medtem, ko smo se kopali in sončili, so nam kar na ladjici pripravili piknik kosilo. Privlačna Apella se nahaja že na zgornji polovici otoka Karpathos. Prekrasen zalivček, skrit med skalami in zelenjem je dajal občutek, kot da si v raju, saj je turkizno modro morje zalivalo plažo z ene strani, na drugi strani pa so se vzpenjale visoke gore. Malce naprej od plaže se je na vzpetini nahajala prijetna manjša domača taverna, iz katere je bil prekrasen razgled na zaliv. Do taverne je sicer možen dostop tudi z vozilom, saj je do zaliva speljana cesta.

Karpathos - Plaža Kyra Panagia
Karpathos – Plaža Kyra Panagia

 

Karpathos - Apella
Karpathos – Zaliv Apella

Ob vrnitvi je bil iz ladjice lep pogled na prijetno mesto Pigadia, v katerem sem se v tem času že počutil skoraj kot doma, k čemur so pripomogli tudi zelo prijazni domačini.

Karpathos – Pogled na Pigadio z ladjice
Karpathos – Pogled na Pigadio z ladjice

Ena izmed lepših plaž, kjer si med prsti lahko čutil mivko, ki se je v soncu bleščala na celotni plaži in zaradi katere je imelo morje posebno svetlo barvo, je bila plaža Amoopi. Ta se je nahajala na vzhodni strani otoka Karpathos, južno od mesta Pigadie, kjer smo se lahko vzdolž obale sprehajali po urejenih sprehajalnih poteh in v okolici opazovali hotelske komplekse, ki so bili tedaj še v fazi izgradnje.

Karpathos – Plaža Amoopi
Karpathos – Plaža Amoopi

 

Karpathos - Sprehajalna pot pri Amoopi Bay
Karpathos – Sprehajalna pot ob Amoopi Bay

Od vodičke smo prvi dan dobili informacije tudi o zelo zanimivi in znameniti vasici Olympos, kjer še vedno dejansko delujejo mlini na veter.  Olympos stoji visoko na severnem delu otoka Karpathos na pobočju gore in kot tradicionalna vasica ponuja turistom pristni pogled na domačine in njihov način življenja. Prebivalci vasice Olympos namreč še vedno ohranjajo stare tradicije v vsakdanjem življenju, nosijo tradicionalna oblačila, njihovi domovi so okrašeni tako, kot so bili stoletja nazaj in v vasici še vedno ni vozil, ta namreč puščajo pod vasjo. Vasico Olympos opisujejo kot »živi muzej«, ki je bilo že pred 9. stoletjem našega štetja zgrajeno na grebenu v višini dobrih 700m nad morjem kot zatočišče pred pirati.
Seveda je bilo potrebno Olympos dodati na seznam za ogled, vendar se je na koncu žal izkazalo, da ga ne bo mogoče videti, saj je bila edina cesta, ki vodi proti Olymposu, zasuta z zemeljskim plazom. Druge možnosti ni bilo kot se obrniti in nadaljevati pot drugam…proti zahodni strani otoka Karpathos.

Vožnja po otoku Karpathos je bila čudovita. Cesta se je vila na pobočju gora in pogled na morje, zalive, gore in kotline je bil spektakularni.

Pogled na otok Karpathos
Pogled na vzhodni del otoka Karpathos

Pot proti zahodni strani otoka Karpathos je bila kratka, v širino meri otok namreč le okoli 10 km in zahodna obala se je kmalu prikazala globoko pod cesto. Najvišja gora Kali Limni, ki se dviguje nad 1200 m visoko, je bila dejansko ves čas zraven, saj je cesta vodila naokoli ob vznožju gore.
Na zahodni strani otoka je bil nato postanek v letovišču Lefkos, ki ga obdajajo zalivčki s peščenimi plažami, ob katerih so prijetne taverne. Sprehod po okolici, kosilo v taverni in malce razvajanja na plaži…

Kapathos – letovišče Lefkos
Kapathos – Letovišče Lefkos

Dan je minil izredno hitro in čas je bil za vrnitev. Na poti proti Pigadiji so se na vzhodni strani otoka Karpathos ponujali globoko ob morju vsi že znani zalivčki, ki smo jih obiskali na izletu z ladjico.
V mestu Pigadia je sledila večerja, nato pa…sprehod do izbrane terase, kjer je še bilo na voljo nekaj prostora in večer se je »tradicionalno« zaključil v prijetni družbi ob glasbi, pijači in odlični sladici.

Prijazni domačini, lepa narava otoka, fantastični izleti in doživetja … vse to je doprineslo k sanjskemu dopustu na otoku Karpathos. Otok se turistično še razvija in ga priporočam vsem,  ki imajo radi naravo in malce bolj umirjen dopust.
Jaz se na otok Karpathos zagotovo še vrnem….

 

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

2 komentarja

  1. Vlasta Vatovec

    Na Karpathosu sem bila tudi jaz pred par leti in je res tako. Hrana enkratna, pivo nepozabno.

  2. Grčija je moja najljubša destinacija in moram povedati, da je do sedaj Karpathos moj najljubši otok.
    Najlepše plaže, kar sem jih kdaj koli videla, prijazni domačini, najbolj pa me je seveda očaral Olympos, kjer je njihovo prevozno sredstvo še vedno osel.
    Marko, če se vrnete na Karpathos, morate obiskati Olympos. Ne bo vam žal 🙂
    Nekoč se tudi sama vrnem na ta prelep otok …

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*