Otok LefkasOtok Lefkas, četrti največji med Jonskimi otoki, leži ob celini, od katere ga loči le ozek kanal. S celino je povezan preko plavajočega mostu, ki meri v dolžino približno 50 metrov.
Otok zaradi njegove lepote imenujejo tudi Lefki, kar pomeni »lepi«. Namreč, naravno bogastvo otoka je podtalnica, zaradi katere je otok raj z zelenjem, borovimi gozdiči, oljkami, citrusi, začimbami, zdravilnimi rastlinami ter čudovitimi manjšimi slapovi. Različne plaže so razporejene po celotnem otoku, vendar se najlepše nahajajo na zahodni strani otoka Lefkas. Pod visokimi strmimi pečinami valovi svetlo turkiznega morja pljuskajo ob strme skale, med katerimi so sanjske bele plaže (Porto Katsiki, Egremni…). Bele plaže in izrazita svetla barva morja je zaradi belih skal, ki se nahajajo na zahodni obali.

Lefkas - Porto Katsiki
Otok Lefkas – Porto Katsiki

Otok je pretežno gorat z najvišjim vrhom Stavrotas, ki meri v višino kar okoli 1160 m. Na posamezne gore je speljana tudi cesta.

Gorovje na otoku Lefkas
Gorovje na otoku Lefkas

Otok Lefkas meri v dolžino 33 km, v najširšem delu 16 km in glede na velikost si ga lahko na hitro ogledate v enem dnevu, sicer pa priporočam, da se za naravne lepote, ki jih ponuja otok Lefkas,  vzame malce več časa, saj si jih je resnično vredno ogledati.
Glavno mesto otoka je istoimenski Lefkas, največje letovišče pa Nydri, od koder je tudi največ povezav na sosednje otočke (Meganissi, Ithaka, Kefallonia…), nudijo pa tudi številne raznovrstne enodnevne izlete po zelo ugodnih cenah in se jih splača udeležiti.

Lefkas  Letovišče Nydri
Otok Lefkas – Letovišče Nydri

Glavno mesto Lefkas leži na severni stani otoka, kjer je tudi povezava s celino z že omenjenim »plavajočim« mostom, ki pa se na vsaki dve uri zapre, da spusti skozi kanal ladjice.
Otok Lefkas nima letališča, ta se namreč nahaja na celini (letališče Preveza), do katerega je približno 20 minut vožnje od mesta Lefkas. Cesta od letališča pelje čez ravnino do naselja Agios Nikolaos, nadaljuje se ob obali, sledi močvirno območje, nato pa gre ob obzidju starega gradu, pravzaprav ostankov gradu Agia Mavra. Tu že lahko vidimo plavajoči most in mesto Lefkas.
Takoj ob vstopu v mesto Lefkas, do katerega vodi cesta po nasipu ob kanalu na eni strani in laguno na drugi strani, se desno ob mestu nahaja manjši kanal z znamenitim lesenim mostom, na koncu kanala pa stoji velik teater.

Kanal ob mestu Lefkas
Kanal ob mestu Lefkas
Lefkas - Znameniti leseni most na kanalu
Otok Lefkas – Znameniti leseni most na kanalu

Mesto objemata dve laguni oziroma mokrišči in obe sta zaščiteni, kajti, področje nudi zavetje mnogim različnim vrstam ptic kot so čaplje, kormorani, pelikani, labodi, kljunači, jerebice, divji golobi…, tu pa so še tudi druge vrste živali (podlasice, beli dihur, zajci, lisice..) ter različne vrste rib. Okoli zahodne lagune je speljana asfaltirana cesta, dolga 7 km, primerna tudi za dolg sprehod ali za vožnjo s kolesom. Tu se nahaja plaža Gyra, kjer lahko že od daleč opazite zanimive stare mline, ob katerih se razprostira dolga prodnato-peščena plaža, raj za surfanje in kajtanje. Plaža se nadaljuje tudi na severni strani lagune vse do kanala.

Lefkas – plaža Gyra s starimi mlini
Otok Lefkas – plaža Gyra s starimi mlini

Stari del mesta Lefkas leži na majhnem polotoku, prepleten z ozkimi ulicami s številnimi trgovinami, lokali in kavarnami, kjer lahko opazite tudi domačine, ki uživajo v družbi ob kavici. V središču mesta je osrednji trg, prizorišče različnih prireditev in koncertov, ki ga obkrožajo taverne, restavracije in picerije.
Ob večerih so ulice mesta zelo živahne, polne turistov, med njimi tudi Grkov iz celine.

Osrednji trg v mestu Lefkas
Osrednji trg v mestu Lefkas

Mesto Lefkas krasi park, na katerem stojijo spomeniki, nadaljuje pa se z veliko marino z več kot 600 privezi. Lepo urejena marina s parkirnimi prostori, hotelom, kontrolnim stolpom, jadralnim klubom in zimskimi privezi naj bi bila celo najbolj moderna v Grčiji.

Marina ob mestu Lefkas
Marina ob mestu Lefkas

Na južnem delu otoka Lefkas se na vzpetini nahaja vasica Poros, globoko v zalivu pod njo, pa leži manjša plaža Mikros Gialos, z nekaj hiškami in privezom za čolne.
Malce naprej se v ozkem zalivu skriva prijetna, slikovita, ribiška vasica Sivota. Simpatična vasica s pristaniščem, tavernami, manjšimi hoteli in trgovino je umirjeno letovišče, katero obdajajo visoki hribi.

Lefkas – Vasica Sivota
Otok Lefkas – Vasica Sivota
Lefkas – Vasica Sivota
Otok Lefkas – Vasica Sivota

Večje letovišče Vasiliki s popoldanskim vetrom »Eric« privablja številne surferje. Leži 37 km južno od glavnega mesta Lefkas. Hoteli v letovišču Vasiliki so razporejeni večinoma ob urejeni plaži, tu boste našli nekaj prijetnih restavracij z dobro morsko hrano, taverne in lokalne trgovine. Pristanišče je privlačno tudi za postanke jaht in jadrnic.

Lefkas  - zaliv Vasiliki
Otok Lefkas – zaliv Vasiliki
Lefkas  - zaliv Vasiliki
Otok Lefkas – zaliv Vasiliki

Na severozahodni obali otoka, 12 km od glavnega mesta Lefkas,  leži čudovita majhna simpatična vasica Agios Nikitas, z mnogimi tavernami, trgovinicami, manjšimi hoteli in lepo urejeno plažo.

Lefkas – vasica Agios Nikitas
Otok Lefkas – vasica Agios Nikitas

Podnebje na otoku Lefkas  je sredozemsko z veliko sonca, v vročih poletnih dneh pa prijetno ohlaja veter, ki mu pravijo Maistros. Otok Lefkas je zaradi svoje raznolikosti idealen za družine, posamezne pare kot tudi za velike skupine.

Vtisi od ogledov naravnih lepot otoka so zame nepozabni  in lahko rečem, da spada otok Lefkas po mojem mnenju med tiste najlepše.

Se nadaljuje…

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*