Letovišče Nydri in zanimivosti otoka LefkasVsako potovanje v oddaljene dežele prinese nekaj lepega in preden se podam na pot, si predhodno vedno poiščem informacije, da si lažje organiziram izlete in oglede izbrane destinacije, saj dnevi na dopustu po navadi prehitro minejo.

Moram priznati, da me je otok Lefkas fasciniral. Moj način dopustovanja namreč ni samo plaža in hotel od jutra do večera, ampak izleti, raziskovanja in pohajkovanja naokoli. Otok Lefkas ponuja toliko vsega, da je čas enega tedna skoraj premalo.

Na relativno majhnem otoku je možno doživeti marsikaj, le predati se moraš uživanju vsega, kar otok ponuja… možni so ogledi naravni lepot, doživite lahko grški večer, kjer goste navdušujejo s pravimi grškimi specialitetami, podate se lahko na izlete okoli otoka ali obiščete kakšen sosednji otok, lahko pa preprosto uživate na kateri od prečudovitih plaž.

Otok Lefkas – Pogled na letovišče Nydri
Otok Lefkas – Pogled na letovišče Nydri

Prikupno letovišče Nydri je največje turistično naselje otoka Lefkas. Leži na vzhodni strani otoka ob glavni cesti 20 km južno od mesta Lefkas. Letovišče Nydri ima mnogo hotelov in restavracij, ki se nahajajo pretežno ob morju, tik ob prodnati plaži. Morje je čisto, brez tokov in se poleti hitro segreje.

Otok Lefkas – Plaža v letovišču Nydri
Otok Lefkas – Plaža v letovišču Nydri

Ob glavni cesti se vrstijo na obeh straneh razne manjše taverne, trgovine, pekarne, slaščičarne, vmes se nahajajo tudi izposojevalnice vozil. Mnogo večjih tavern je ob pristanišču in so po večini obrnjene proti morju.

Glavna cesta v središču mesta se vsak večer zapre za vsa vozila in se spremeni v živahno sprehajalno promenado, ki se v času večerje in tja do polnoči napolni s turisti. Bogato obložene trgovinice, manjše taverne in pekarne vabijo mimoidoče, otroci pa se lahko zabavajo v manjšem lunaparku.

Vzporedno vzdolž letovišča Nydri je ob morju pristanišče, kjer turistične ladjice vabijo na različne izlete, ki jih imajo resnično dobro organizirane in so cenovno zelo ugodne. Sprehod ob pristanišču nam na eni strani ponuja pogled na pisane ladje, na drugi strani pa po celotni dolžini na taverne s terasami, ki s svojimi okusnimi jedmi vabijo na večerjo.

Otok Lefkas – Taverne ob večerih
Otok Lefkas – Taverne ob večerih
Otok Lefkas – Izletniške ladjice v pristanišču Nydri
Otok Lefkas – Izletniške ladjice v pristanišču Nydri

Osrednji večji prostor, na katerem so občasno tudi razne prireditve, je zasajen s palmami, ob katerih pa se najde tudi kakšna klopca za sedet. Sredi trga stoji kip znanega ladijskega mogotca Aristotla Onassis (1906-1975), enega najbogatejših ljudi na svetu in nekdanjega lastnika sosednjega otoka Skorpios.

Otok Lefkas – Kip Aristotle Onassis, v ozadju prireditev na trgu
Otok Lefkas – Kip Aristotle Onassis, v ozadju prireditev na trgu
Otok Lefkas - Pristanišče v letovišču Nydri
Otok Lefkas – Pristanišče v letovišču Nydri

Od letovišča Nydri se v otok ugreza globok zaliv, ki sega do Vliche v dolžino 3,5 km, v širino pa meri celo do 1,2 km. Okoli zaliva je speljana 8 km dolga cesta, na koncu katere stoji  majhna cerkvica Agia Kiriaki, ki pa je dejansko od letovišča Nydri po »zračni liniji« čez zaliv oddaljena le dobrih 300 m. Pogled na zaliv nam popestrijo številne jadrnice in ladjice. Zaradi mirne vode je zaliv idealni kraj za učenje jadranja.

Otok Lefkas - Zaliv Vlicho
Otok Lefkas – Zaliv Vlicho
Otok Lefkas - Zaliv Vlicho
Otok Lefkas – Zaliv Vlicho

POHOD DO SLAPA

Ker leži letovišče Nydri na ravninskem delu, je zelo prijetno za sprehode ali vožnjo s kolesom. Ljubiteljem narave priporočam obisk slapov pri Dimosariju, 3 km od naselja Nydri, mimo vasice Rachi,  kjer urejena pot po soteski med belimi skalami in zelenjem vodi do čudovitih jezerc in slapa. V hladni bistri vodi jezera se boste lahko ohladili in se naužili lepot zelene okolice, kjer se sliši le žuborenje vode in žvrgolenje ptic .

Otok Lefkas – Jezerce ob slapu
Otok Lefkas – Jezerce ob slapu
Otok Lefkas - Slap
Otok Lefkas – Slap

Iz letovišča Nydri so zelo dobre povezave za vse zanimivosti otoka.
V precej velikem pristanišču, ki se razprostira ob naselju Nydri, so dnevno pripravljene ladje za različne izlete in za redne linije do sosednjih otokov. Enodnevni izleti vas popeljejo do prekrasnih plaž na zahodni strani otoka Lefkas,  nekateri pa vključujejo tudi postanke na sosednjih otokih.

V bližnji okolici se nahaja več otokov in sicer Madouri, Skorpios in Meganissi. Za raziskovanje teh otokov v lastni režiji lahko za kakšen dan najamete tudi motorni čoln.

PLAŽA PORTO KATSIKI

Ena izmed dveh znamenitih plaž otoka Lefkas je plaža Porto Katsiki. Do te plaže se lahko zapelje tudi z avtomobilom. Osupljiva plaža se nahaja pod ogromno pečino, pod katero se zdi vse tako miniaturno in do nje so speljane strme stopnice. Urejena plaža je zelo obiskana, je nosilka modre zastave (za čistočo in urejenost) in ima reševalca iz vode.  Visoko nad plažo se nahajajo taverne, od koder pa je tudi prekrasen razgled naokoli.

Otok Lefkas – plaža Porto Katsiki
Otok Lefkas – Stopnice do plaže Porto Katsiki
Otok Lefkas – plaža Porto Katsiki
Otok Lefkas – plaža Porto Katsiki

PLAŽA EGREMNI

Druga znamenita plaža otoka Lefkas se imenuje Egremni in jo obiskujejo le turisti, ki se tja pripeljejo z ladjo, saj so nad plažo visoke stene gore, ki preprečujejo dostop. Plaža je zaradi belih skal prav tako  bele barve, barva morja pa v soncu odseva v turkizno-modrih odtenkih  in pogled nanjo ti vzame sapo… z besedami je težko opisati, kako čudovito barvo ponuja morje na tem predelu otoka Lefkas.
Izletniške ladje se na tej plaži ustavljajo za dlje časa in pripravljajo tudi jedi na žaru za lačne plavalce.

Otok Lefkas - Plaža Egremni
Otok Lefkas – Plaža Egremni
Otok Lefkas - Turistična ladja na plaži Egremni
Otok Lefkas – Turistična ladja na plaži Egremni

Na njihovih organiziranih izletih lahko spoznate tudi delček otoka Kefalonie in Ithake, ogledate si lahko znamenite jame in majhne sosednje otočke, popeljejo pa vas tudi na predel morja, kjer so delfini in si jih ogledate od blizu. Skratka, izleti so zanimivi in jih vsekakor priporočam.

Zeleni otok Lefkas ponuja veliko naravnih lepot in si ga je vredno ogledati v celoti. Za ogled celotnega otoka po kopnem je potrebno najeti avtomobil, ker ni avtobusnih povezav, razen na relaciji Nydri – mesto Lefkas, lahko pa si otok ogledate z izleti z ladjo, kot sem že omenil.

Se nadaljuje…

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*