Olimje – simpatična vasica na KozjanskemSlovenija je zelo majhna deželica, pa vendar skriva veliko lepih “skritih” kotičkov, med katerimi so tudi takšni,  ki jih morda še kdo ni videl. Predstavljam enega izmed njih…

V odmaknjenem Kozjanskem predelu Slovenije se med griči nahaja prikupna vasica Olimje, zeleni raj v objemu neokrnjene narave. Olimje so prepoznavne predvsem po termah, ki se nahajajo na tem področju, ampak vasica Olimje ponuja še mnogo, mnogo več…. samostan z baročno cerkvijo, eno najstarejših lekarn v Evropi, čokoladnico, vinarno, pivovarno, ogled raznih živali, golf…. predvsem pa zelo lepo urejeno pokrajino in mir sredi narave.

Prijazni domačini so si s svojim pridnim delom in ustvarjanjem zaslužili že dvakrat prestižni naslov Zlata Vas Evrope, nagrado za najlepše urejeno vas v Evropi in sicer na tekmovanju Entente Florale, Olimje je bila celo prva vas v Sloveniji, ki je prejela to zlato odličje.

Olimje - Kozjanski park
Olimje – Kozjanski park

Vaščani so lahko resnično ponosni na to, kar imajo in kar ponujajo nam …obiskovalcem. Na zelo majhnem predelu lahko vidimo in doživimo neverjetno veliko.

Pot, ki nas vodi najprej mimo term Olimia, se na lepo urejenem krožišču nadaljuje po dolini, ki je obdana z griči, poraščenimi z gozdiči in kmalu lahko ob cesti opazimo velik napis, narejen iz zelenja… HALER PIVO.

HALERJEVA PIVOVARNA

Družinska pivovarna, ki se nahaja že na začetku Olimja, nudi svoje lastno pivo v kar štirih različnih okusih. Začetki te pivovarne segajo v leto 1996, ki pa se je z leti razvijala in nadgrajevala. Po dogovoru si je možno pivovarno tudi ogledati in seveda pivo degustirati.
V restavraciji strežejo poleg jedi po naročilu tudi posebne hišne specialitete, imajo pa tudi možnosti nastanitev.

Olimje – Pivovarna Haler
Olimje – Pivovarna Haler

V nadaljevanju poti proti centru vasice Olimje nas ob cesti opozori prisrčno oblikovana dobrodošlica, izpisana na sodu, ki je pritrjen na majhnem kozolčku.

Olimje
Olimje

AMONOVA DOMAČIJA – vinarstvo, ekološko kmetovanje, golf…
Ob prihodu na Amonovo domačijo nam najprej pozornost pritegne golf igrišče, ki se nahaja ob cesti. Družinsko podjetje združuje mnogo različnih panog, v sožitju z naravo ustvarja in prideluje domače pridelke, ukvarja se z ekološkim kmetovanjem, hkrati pa je tudi najstarejše zasebno vinarsko podjetje pri nas.

Olimje - Amon
Olimje – Amon

Rustikalno opremljeno gostišče v stilu vinske kleti z izvirnimi predmeti iz vinarske in vinogradniške dediščine, pristno domačo kuhinjo, lastna vina, opremljena s priznanji in diplomami za kakovost, športne aktivnosti ter seveda prenočišče… vse to lahko vidite, poskusite in doživite pri njih.
Družinsko podjetje Amon je za svoja dela na področju turizma in ustvarjanja prejel že številna priznanja (Maison de Qualite, Turistični nagelj, Editor’s pick, Entante Florale, Trip Advisor…).

Olimje - Amon
Olimje – Amon

MINORITSKI SAMOSTAN
Prava atrakcija vasice Olimje je zagotovo Minoritski samostan, ki se nahaja v samem centru.

Olimje - Minoritski samostan
Olimje – Minoritski samostan

Predhodni grad pilsteinskih grofov je stal tukaj že v 11.stoletju, danes pa je spremenjen v samostan, ki ga krasita čudovita baročna cerkev, v kateri je eden največjih “zlatih” oltarjev pri nas, posvečen Mariji Vnebovzeti ter ena najstarejših lekarn v Evropi s krasnimi stenskimi poslikavami iz leta 1780.

Olimje – notranjost cerkve
Olimje – notranjost cerkve

 

Olimje – stara lekarna s stenskimi poslikavami
Olimje – stara lekarna s stenskimi poslikavami

Lepo urejena okolica vabi obiskovalce tudi na ogled botaničnega vrta, kjer se lahko seznanimo z različnimi zdravilnimi zelišči in sicer zasajenih je več kot 200 vrst.

Olimje – Minoritski samostan
Olimje – Minoritski samostan

JELENOV GREBEN
Nad Minoritskim samostanom se po zeleni vzpetini pasejo črede jelenov. To je izredno doživetje, predvsem za otroke, jeleni se namreč prosto sprehajajo, katerim pa se lahko obiskovalci celo približajo, saj so živali kar precej udomačene.

Olimje – Jelenov greben
Olimje – Jelenov greben

 

Olimje– Jelenov greben
Olimje– Jelenov greben

Družinsko podjetje Ježovnik se ukvarja s kmečkim turizmom, ki poleg jelenov, odlične domače restavracije in nastanitev zajema tudi vinoteko “Star’ ata” ter trgovinico “Zlata skrinjica”, v kateri lahko najdemo domače sestavine in proizvode, zapakirane v lični obliki, primerni tudi za darilo, možni pa so tudi različni ogledi po njihovem pripravljenem programu.

Olimje – Jelenov greben
Olimje – Jelenov greben

Iz vrha grebena je čudovit pogled na vasico Olimje, kjer stoji tudi Minoritski samostan.

Olimje – Pogled iz Jelenovega grebena
Olimje – Pogled iz Jelenovega grebena

ČOKOLADNICA
V neposredni bližini Minoritskega samostana se nahaja čokoladnica, sanje vsakega otroka, navsezadnje tudi marsikaterega odraslega. Zajema dva manjša butika lastnih unikatnih izdelkov.

Olimje - čokoladnica
Olimje – čokoladnica

ZA NAJMLAJŠE…
Najmlajši obiskovalci pa imajo čudovito priložnost videti tudi male živali na preprosti kmetiji, ki se nahaja vzhodno, na začetku poti…ob vstopu v Kozjanski park. Razstavljene imajo razne vrste fazanov in drugih podobnih vrst, poleg tega pa je tu še cela gosja družina, noj, lame in črn prašiček.

Olimje – Mini živalski vrt
Olimje – Mini živalski vrt

Kilometer severno od samostana se lahko otroci podajo v deželo pravljice in domišljije, pravijo ji “Koča pri čarovnici”, kjer se v gozdiču skrivajo liki znanih junakov, slovenskih in tujih, kot so Martin Krpan, Kekec, Pika Nogavička, Sneguljčica in drugi.

Z obiskom vasice Olimje se v objemu čudovite zelene pokrajine napolnimo s polno mero nove energije in si zelo lepo popestrimo dan, saj nam na relativno majhnem predelu ponuja ogromno lepot in zanimivosti, tudi za najmlajše.

 

Preberete si lahko še: 

Lahko si ogledate tudi članke o dopustovanju v Grčiji:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*