S katamaranom na izlet v Benetke – 2. delSvetovno znane Benetke so glavno mesto italijanske dežele Benečije, to je mesto legend in številnih znamenitosti, med katere sodi tudi trg Sv.Marka, pravijo mu “Piazza San Marco”, ki ga obdajajo “Procuratie Vecchie”, nekoč prostori Beneške uprave in “Procuratie Nuove”.  Tu lahko okoli trga vidimo arkade, pod katerimi se vrstijo trgovine in kavarne.  Najbolj poznani kavarni sta Caffe Florian in Gran caffe Quadri.

Izlet v Benetke – Procuratie Vecchie
Izlet v Benetke – Procuratie Vecchie

Zraven stavbe Procuratie Vecchie stoji renesančni stolp z uro “Torre dell’Orologio” s posebnim mehanizmom, ki se aktivira dvakrat na leto, za svete tri kralje in na praznik vnebohoda in ob tem se prikažejo figure treh kraljev, ki se priklonijo Mariji, ki je upodobljena nad uro. Ura je razdeljena na 24 delov in označena z rimskimi številkami, zraven pa so dodani znaki zodiaka, zlati originali iz 15.stoletja.
Skozi obok stolpa je prehod v trgovsko ulico Mercerie.

Izlet v Benetke – stolp z uro
Izlet v Benetke – stolp z uro

Prvotni zaščitnik Benetk je bil Teodor (zaščitnik mornarjev), v začetku  devetega stoletja pa so Benečani zaradi želje po samostojnosti želeli svoj zaščitni znak. Po legendi naj bi Sv.Marko Evangelist pred davnimi časi obiskal področje Benečije, kjer mu je angel prišepnil, da bo njegovo telo počivalo tu, na tem mestu. Benečani so se odločili, da bodo posmrtne ostanke krščanskega svetnika Marka prenesli, pravzaprav pretihotapili iz grobnice iz Egipta (Aleksandrija) in ta se je nato uveljavil kot zaščitnik mesta, katerega razpoznavni znak je krilati lev, upodobljen tudi na beneškem grbu. Po njem so imenovali trg (San Marco), na katerem pa stoji glavna beneška katedrala “Basilica di San Marco”, zgrajena za ohranjanje posmrtnih ostankov Sv.Marka, novega zaščitnika Benetk. Bazilika je bila nekoč doževa osebna kapela in je povezana z doževo palačo. Skozi stoletja je bazilika spreminjala obliko in ker je velik del notranjosti okrašen z zlatom, so ji rekli tudi Chiesa d’Oro, kar pomeni Cerkev zlata. Na pročelju bazilike je upodobljena podoba Sv.Marka, angeli iz 15.stoletja in štirje konji. Konji so sicer kopije, pomenijo pa ponos Benetkam, kot simbol zmage nad Konstantinoplom v Križarski vojni (13.stol).  Francozi so pod vodstvom Napoleona v drugi polovici 18.stoletja konje odnesli in prizadeti Benečani so jih takoj nadomestili z novimi. Kasneje, ko so jim Francozi konje vrnili, so originale hranili v notranjosti bazilike, kjer so še danes razstavljeni.

Izlet v Benetke – Basilica di San Marco, levo sta vidna dva konja
Izlet v Benetke – Basilica di San Marco, levo sta vidna dva konja

Zraven bazilike stoji skoraj 100m visok zvonik “Campanile San Marco”, ki je najvišji v Benetkah. Prvotni zvonik je bil postavljen v 11.stoletju, z njegovo gradnjo pa naj bi začeli na praznik Sv. Marka 25.aprila 912 leta.  Po 990 letih se je zaradi slabih temeljev leta 1902 zvonik zrušil. Deset let kasneje so zgradili novega, enakega, z močnejšimi temelji, leta 1962 pa so v notranjosti dodali še dvigalo, s katerim se lahko obiskovalci popeljejo do vrha in si ogledajo Benetke še iz te perspektive.

Izlet v Benetke – Zvonik, v ozadju bazilika in Procuatire  Nuove(desno)
Izlet v Benetke – Zvonik, v ozadju bazilika in Procuatire Nuove(desno)

Zelo pomembna stavba v gotskem stilu je Doževa palača “Palazzo Ducale di Venezia”, ki stoji ob že omenjeni baziliki. Prvo obzidje naj bi bilo zgrajeno v začetku 9.stoletja na rimskih ostankih, ki pa je bilo v naslednjem stoletju ob uporu popolnoma uničeno. V 12.stoletju je bila postavljena nova, večja palača v arabsko-bizantinskem stilu, kateremu so bili dodani beneški motivi. Doževa palača se je v zgodovini neprestano spreminjala, končna podoba, kot jo vidimo še danes, pa se je oblikovala v 14.-15.stoletju, ko so jo razširili in jo spremenili v beneško-gotski stil. Palača je združevala vse pomembnosti tistega časa od sedeža celotne politične uprave, imela je rezidenco dožev, sodišča, orožarno, kaznilnico ter konjušnico.  Zanimivost pri tej palači je tudi ta, da nima obzidja, kot so jo imele ostale, svojo vladavino so namreč smatrali kot nedotakljivo, to so hoteli meščanom in celotnemu svetu pokazati tudi s takšnim načinom gradnje.

Izlet v Benetke – Doževa palača(desno)
Izlet v Benetke – Doževa palača(desno)

Vsi smo že slišali za Casanovo, velikega osvajalca ženskih src. Zaradi razvpitega nočnega življenja so ga po ukazu inkvizitorjev obsodili in zaprli v enega od beneških zaporov, v Piombi, ta del je bil namenjen za zapornike, ki so bili višjih slojev, mednje je sodil tudi Casanova, bil je namreč zelo izobražen z znanjem tujih jezikov. Iz zapora mu je uspelo pobegniti, kar ni uspelo še nikomur in pred odhodom naj bi si še privoščil celo kavo v eni od kavarn na trgu Sv.Marka.
V Doževi palači pa so imeli tudi drugi del zaporov, imenovan Pozzi, kar pomeni vodnjak. Življenjske razmere so bile v tem delu neznosne, namenjen pa je bil za hujše zločince. Povezava med Doževo palačo in krutimi zapori je bila z zaprtim mostom, ki mu pravijo most vzdihljajev “Ponte dei Sospiri”. Ime je dobil po zadnjih vzdihljajih zapornikov, ki so prečkali ta most, ti so namreč na tem prehodu zadnjič videli Benetke.

Izlet v Benetke – most vzdihljajev
Izlet v Benetke – most vzdihljajev

Pred Doževo palačo stojita dva visoka stebra, na katerih sta upodobljena simbola, razpoznavna znaka obeh zaščitnikov mesta Benetk, Sv.Marka in Teodorja.

Izlet v Benetke – eden od dveh stebrov, na tem je krilati lev, simbol  Sv.Marka
Izlet v Benetke – eden od dveh stebrov, na tem je krilati lev, simbol Sv.Marka

Nadaljuje se živahna promenada “Riva degli Schiavoni”, na kateri stojijo stojnice, tu je tudi »avtobusna postaja« z vodnimi avtobusi, ki jim pravijo vaporetto. Ti so razvrščeni ob kanalu in vozijo pogosto naokoli, predvsem turiste na ogled mesta po kanalu Grande.

Izlet v Benetke – promenada Riva degli Schiavoni
Izlet v Benetke – promenada Riva degli Schiavoni

Čarobnost mesta Benetk pa ni le Markov trg. Pravo doživetje je tudi pohajkovanje po labirintu uličic, katere se prepletajo s številnimi kanali, čez katere so speljani mostovi, pod njimi pa se na vodni gladini pozibavajo zanimive črne gondole, urejene z živobarvnimi sedeži. Po uličicah pritegnejo pozornost trgovinice, ki v svojih bogato obloženih izložbah predstavljajo svojo ponudbo, vsebinsko vezano na mesto Benetke. Tu se prodaja dragoceni nakit, raznovrstni okraski iz muranovega stekla, beneške maske, pa seveda modna oblačila priznanih znamk in še mnogo drugega.

Izlet v Benetke – izdelki iz Muranovega stekla
Izlet v Benetke – izdelki iz Muranovega stekla

 

Izlet v Benetke – beneške maske
Izlet v Benetke – beneške maske

V najstarejšem predelu mesta stoji znameniti most “Rialto”, razpet čez kanal Grande, iz katerega je čudovit pogled na »ulico na vodi«, po kateri se odvija vodni promet. Most je bil zgrajen v 16.stoletju, pred tem pa je tu stal lesen most, ki pa se je dvakrat zrušil od teže ljudi, obakrat med tradicionalno regato, ki so jo že od 13.stoletja naprej izvajali na kanalu Grande, z regatami so namreč želeli poudariti veličastnost Benetk.
Most Rialto je oblikoval Antonio da Ponte, ki je z idejo premagal celo Michelangela.

Izlet v Benetke – most Rialto
Izlet v Benetke – most Rialto

 

Izlet v Benetke – pogled na Canal Grande iz mosta Rialto
Izlet v Benetke – pogled na Canal Grande iz mosta Rialto

Številne restavracije in kavarne se vrstijo ob kanalu – ulici, ob katerih pa so privezi za gondole.

Izlet v Benetke – restavracije in kavarne ob kanalu
Izlet v Benetke – restavracije in kavarne ob kanalu

Na tem predelu mesta je zelo prijetno posedat ob kavici in se sproščat ob pogledu na živahno dogajanje ob kanalu Grande.

Izlet v Benetke – pogled na »ulico« kanal Grande iz kavarne
Izlet v Benetke – pogled na »ulico« kanal Grande iz kavarne

Čas je izredno hitro mineval in potrebno se je bilo vrniti na katamaran. Izlet v Benetke je bil zanimiv in hkrati poučen.

Na sprehodu po Benetkah ob pogledu na nenavadne kanale, gondole, katedrale in ostale stavbe v stari arhitekturi te v mislih popelje v preteklost… skratka krasno doživetje.

Članki o Benetkah:

Preberete si lahko še: 

Lahko si ogledate tudi članke o dopustovanju v Grčiji:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*