Dopust na grških otokih – 2.delPred potovanjem na izbrani grški otok ali celino je dobro vedeti nekaj o njihovih navadah, običajih in seveda o načinu življenja, življenje Grkov je namreč malce drugačno.

Ker je v Grčiji na splošno vse povezano s turizmom, sploh pa na otokih, za kar se vsako leto pred sezono dobro pripravijo, vam priporočam, da se pozanimate glede njihovih številnih ponudb, ki vam lahko še bolj popestrijo dopust.

Terasa z razgledom
Terasa z razgledom
Mizice ob zalivu vabijo na kosilo
Mizice ob zalivu vabijo na kosilo

ŽIVLJENJE GRKOV  S TURIZMOM

Na grških otokih se prebivalci preživljajo pretežno s turizmom, ribolovom in prodajo domačih izdelkov. Če pogledam njihovo ponudbo, lahko samo rečem, da znajo Grki izkoristiti tisto, kar jim je dano in domači proizvodi se dobro prodajajo, saj jih znajo ponuditi.

Čeprav je na večini otokov pomanjkanje vode, lahko kljub temu vidite na vsakem otoku kakšne nasade oljk, različnih agrumov, mastike, trt, vrtnin … iz katerih izdelujejo oljčno olje, razna vina, mastikino žganje, slaščice, mila in še bi lahko našteval, vse to pa lahko najdete na raznih trgovski policah, zapakirane v privlačne embalaže, ki so lahko tudi kot darilo. Ko opazuješ njihove izdelke lahko vidiš, koliko se resnično trudijo, da bi turistom ponudili največ in najboljše.

Bogata gostinska ponudba ponuja številne tradicionalne okusne grške jedi. Če se boste malce ozrli naokoli, boste na marsikaterem vrtu, ponekod kar med okrasnim zelenjem ali v lončku, našli različne začimbe, ki jih uporabljajo v raznih jedeh. Njihove tradicionalne jedi so namreč tudi zaradi uporabe začimb tako okusne in so prepoznavne dejansko po celem svetu.

Grčija - Trgovinica domačih dobrot, ki mamljivo vabi
Grčija – Trgovinica domačih dobrot, ki mamljivo vabi
Tržnica
Tržnica
Ribiško pristanišče
Ribiško pristanišče

Na marsikaterem otoku je med ponudbo pestra izbira izletov s turističnimi ladjami in sicer razni organizirani ogledi okoli otoka z vmesnimi postanki, »plavalni« izleti, kjer vas popeljejo na sanjske plaže, ki so dostopne le z morske strani in medtem, ko uživate na plaži, vam pripravijo celo kakšno okusno sveže pripravljeno malico, po navadi iz žara, ki ga imajo kar s seboj, pripravljene pa imajo tudi različne enodnevne izlete po sosednjih otokih. Cene teh izletov so kar ugodne, seveda odvisno od otoka.
Tudi redne linije imajo ponekod dobro organizirane, trajektne povezave s sosednjimi otoki, kot tudi avtobusne povezave med kraji po otoku.

Izletniška ladja
Izletniška ladja
Notranjost izletniške ladje
Notranjost izletniške ladje
Spremstvo delfinov
Spremstvo delfinov

Vse svoje naravne, zgodovinske in kulturne znamenitost znajo dobro vključiti v svojo ponudbo… z ogledi in prodajo spominkov.

Kipci zgodovinskih junakov in grških bogov
Kipci zgodovinskih junakov in grških bogov

V Grčiji je vinogradništvo in vinarstvo ena izmed pomembnih panog in na mnogih otokih, kjer se nahajajo nasadi trt, so možni tudi ogledi njihovih vinskih kleti, ponekod z vstopnino, kjer obiskovalcem po navadi degustirajo domače vino, možen pa je tudi nakup kakšne steklenice…morda si jo odnesete celo domov za spomin.

Grozdje nabrano… čas za počitek
Grozdje nabrano… čas za počitek

NAVADE GRKOV

Na grških otokih se življenje odvija bolj počasi in umirjeno. Pri nas je čisto nasprotje, vajeni smo hitrega tempa življenja in priznajte, če v kakšnem gostišču natakar nosi pijačo minuto predolgo, že razmišljamo, da bi kar vstali od mize in odšli. Nekaterim se žal mudi celo na dopustu in moj predlog je: če ste na dopustu težko učakani v kateri izmed tavern, se vprašajte »kam se mi pa mudi, saj sem vendar na dopustu«, pokramljajte s svojo drago, popijte še kako pivo in ne boste niti opazili, da je hrana že na mizi.
Morda boste v kakšni taverni presenečeni ob vabilu lastnika v kuhinjo, kjer vam ponudi, da sami izberete ribo ali kos mesa, da vam iz tistega pripravijo jed, kar sem doživel tudi sam.

Navada Grkov je, da najprej pojedo solato, nato pa glavno jed, tako vam jo namreč tudi servirajo. Če želite, da vam prinesejo vse istočasno, to preprosto naročite gostincu.

Na nekaterih otokih je v navadi, da vam pred naročenim kosilom ali večerjo postrežejo s šilcem Ouze (to je njihova tradicionalna žgana pijača), ta naj bi namreč spodbujala tek, hkrati pa pomeni tudi nekakšno dobrodošlico.

Tradicionalna grška taverna
Tradicionalna grška taverna

Grki so prijazni, gostoljubni ter družabni narod in ob večerih se domačini radi družijo ob pijači, veselo kramljajo ali igrajo družabne igre. Ob popoldanskih urah, ko ima sonce največjo moč, pa imajo počitek  imenovan Siesta, ta naj bi bil okvirno od 13. ali 14. ure pa nekje do 16. ali 17. ure popoldan  in vam bodo zelo hvaležni, če jih pri tem ne boste motili. Marsikje boste v tem času našli zaprta vrata trgovin, ponekod celo kavarn (npr. na otoku Meganissi).

Naj omenim še to: V toaletnih prostorih so po navadi opozorila glede uporabe toaletnega papirja, tega se namreč ne sme metati v straniščno školjko, ampak v koš, ki je za to namenjen, odtočne cevi so namreč tanjše kot pri nas in se lahko hitro zamašijo. Takšna uporaba se bo morda komu zdela na začetku nenavadna, ampak vsak se kmalu navadi in sčasoma ni nič posebnega. Če opozorila ne upoštevate in se vam slučajno zgodi neprijetna situacija, stroške odmašitve žal krijete sami.

V nadaljevanju … Nastanitve, izposoja vozil in javni promet

 Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*