Dopust na grških otokih -3.delZaradi hitrega tempa življenja nam dnevi dobesedno uhajajo, zato je prav, da se v času dopusta umirimo in se posvetimo sebi ter svojim najbližjim. Potovanje v oddaljene kraje nam lahko prinese dodaten mir, predvsem pa umik iz vsakdanjega življenja.

Za preživetje prijetnega dopusta je pomembnih več dejavnikov, med drugim tudi ambient, kjer se nastanimo, saj nam v tistih dneh predstavlja začasen dom. Tu ne gre le za razkošje v prestižnih hotelih, ampak so lahko prijetne tudi preproste sobe oziroma apartmaji.

Na grških otokih so ponudbe nastanitev izredno pestre, tu se zagotovo najde kaj za vsakogar, kjer se bo počutil dobro.

Vhod v recepcijo
Vhod v recepcijo

Po grških letoviščih je povsod možnost sporazumevanja v angleškem jeziku, če le znate nekaj osnovnih besed, v veliko pomoč so tudi slovenski vodiči, ki čez poletje bivajo na otokih in so vam na voljo. Grki znajo govoriti angleško, nekateri pa tudi nemško, italijansko in celo kakšna slovenska beseda se najde v njihovem besednjaku.

MOŽNOSTI NASTANITEV

Različne turistične agencije ponujajo svoje aranžmaje na določenih grških otokih, kjer si lahko izberete ponudbo, ki ustreza vašemu proračunu in načinu dopustovanja. Pretežno imajo ponudbe raznih hotelov, apartmajev ali vil , ki ponujajo nočitev, nočitev z zajtrkom, polpenzion ali all-inclusive. Po večini so zajtrki in večerje samopostrežne, kjer je ponudba jedi običajno dokaj pestra, ponekod pa jedi strežejo, o tem se predhodno pozanimajte, da boste izbrali pravo ponudbo. Če se odločate za all-inclusive, vam povem, kako je to v Grčiji: poleg samopostrežnega zajtrka, kosila in večerje je v popoldanskih urah na razpolago še razno pecivo, kava, morda tudi čaj in neomejene količine raznovrstne lokalne pijače, brezalkoholne, alkoholne in žgane, ki si jo strežete sami. All-inclusive s samopostrežno ponudbo pijač, ki je po večini pri baru ob bazenu, se običajno prične ob 11.00 uri in se zaključi ob 23.00 uri.

Apartmajsko naselje (Chios)
Apartmajsko naselje (Chios)

Nastanitev si lahko pred dopustovanjem organizirate tudi v lastni režiji. Mnogo hotelov oglašuje svoje storitve na internetnih straneh, kjer je možno tudi rezervirati, s tem boste nekaj privarčevali, letalsko karto pa lahko vzamete preko določenih turističnih agencij.

Kreativna hotelska dekoracija
Kreativna hudomušna hotelska dekoracija

Če kdo potuje prvič v tujo deželo, se po navadi vpraša, v kakšni sobi oziroma apartmaju bo bival v času dopusta, čeprav si je možno že predčasno ogledati razne slike na internetu. Če niste zahtevni glede bivanja, si lahko na grških otokih izberete že hotele z dvema ali tremi zvezdicami, hoteli so sicer preprosti ampak čisti.
Bogata pa je tudi ponudba prestižnih hotelov in zasebnih vil, ki so po navadi opremljene z lastnim bazenom ali jacuzzijem in prekrasnim razgledom.

Ljubitelji kampiranja imajo na mnogih grških otokih kar nekaj možnosti bivanja. Kampi so različno urejeni, nekateri so opremljeni z vso ponudbo, se pa najdejo tudi kakšni manjši, preprosti, ponekod  pa boste našli tudi tako imenovane »divje« kampe.

Hotel z bazenom
Hotel z bazenom (Lefkas)

IZPOSOJA VOZIL

Obisk grških otokov je za vsakega turista edinstvena priložnost, da si ga ogleda tudi  v celoti, saj je večina otokov relativno majhnih. Glede ponudbe izposoje vozil so na vseh otokih dobro pripravljeni in izbor vozil je resnično pester za primerno ceno. Seveda se ponekod cene v istem mestu lahko razlikujejo, zato vam priporočam, da se morda ne odločite za izposojo pri prvem ponudniku, ampak obiščete še kakšnega, ki je morda oddaljen le nekaj korakov naprej. Žal se lahko tudi zgodi, da ostanejo na razpolago le dražji avtomobili, na cenejše pa je potrebno kakšen dan počakati, sploh v glavni sezoni. Če vozilo za vas rezervira hotel ali vodič iz agencije, vam ga po dogovoru dostavijo pred hotel, kjer ga tudi na koncu prevzamejo. Določene izposojevalnice vozil oglašujejo svoje storitve tudi na internetu in možno je avtomobil rezervirati v naprej, tako imate želeno vozilo zagotovljeno za čas, ki ga želite.

Meni najljubši
Meni najljubši

Ponudba vozil se med grškimi otoki malce razlikuje. Na nekaterih se izposojajo pretežno osebna vozila, motorji in skuterji, na drugih pa je večja ponudba štirikolesnikov ali koles. Naj vas opozorim, da z najetim vozilom ni dovoljeno na trajekt, če bi si z njim želeli ogledati sosednji otok.

Tudi takšni so na razpolago za izposojo
Tudi takšni so na razpolago za izposojo
Štirikolesnik
Štirikolesnik

Gorivo je v Grčiji dražje kot pri nas, ponekod tudi do 2 evra za liter, vendar se cene med bencinskimi črpalkami razlikujejo.

Bencinska čpalka
Bencinska črpalka

JAVNI PROMET

Če niste ravno navdušeni nad izposojo vozila, si lahko otok ogledate tudi z javnim prevozom.

Avtobusne povezave so na večini otokov dobro organizirane in vozijo običajno po celem otoku. Cene vozovnic so ugodne. Na nekaterih otokih je vozovnica, če si jo predhodno nabavite v marketu ali kiosku, cenejša kot na avtobusu.

V posameznih letoviščih vam lahko skrajšajo pot po mestu ali do plaže tudi turistični vlakci.

Turistični vlakec
Turistični vlakec

Na večini grških otokov, razen nekaj izjem, so povezave-redne linije med otoki dokaj dobre. Ponekod so trajektne vožnje malce dražje, na nekaterih relacijah pa so po smešno nizkih cenah.
Na določena letovišča vas lahko zapelje tudi vodni taxi.

Če imate priložnost, se le zapeljite malce naokrog ali še na kakšen sosednji otok, morda boste prav tam našli vašo sanjsko plažo, ki jih v Grčiji ne manjka.
Yia sas!

V nadaljevanju …. Grška kulinarika

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*