Izlet na otok Meganissi

Otok Meganissi sem obiskal med bivanjem na otoku Lefkas. Ker je imel Nydri, to je večje letovišče na otoku Lefkas, dobre povezave s sosednjimi otoki in ker rad potujem naokoli in raziskujem, sem se odločil, da obiščem še otok Meganissi. Do tega otoka drugače ni možno kot s trajektom iz Lefkasa, ker otok Meganissi nima svojega letališča. Leži v neposredni bližini otoka Lefkas, je precej manjši in nenavadne oblike. V dolžino meri približno 7 km, v širino pa samo dobre 3 km, ampak jugo-zahodno je otok podaljšan z dolgim ozkim repom, ki je dolg kar 7 km. Na vzhodnem delu je otok Meganissi precej razvejan z mnogimi zalivčki in manjšimi plažami.

 

meganissi_grcija

 

Otok Meganissi
Otok Meganissi

Pot iz Nydrija do otoka Meganissi je bila kratka. Peljali smo se mimo otoka Skorpios, ta je bil še do nedavnega v lasti ladijskega mogotca Onasisa, za katerega so na otoku Lefkas postavili tudi kip in kar kmalu se je prikazal zaliv Spilia, na hibčku ob zalivu pa se je videla vasica. V ribiškem pristanišču se je tik ob morju nahajala velika taverna, odmaknjena globoko v zalivu pa se je ponujala prijetna urejena plaža. Takoj se je opazilo, da je na otoku Meganissi bistveno manj turistov v primerjavi z otokom Lefkas. Okolica zaliva je bila dokaj zelena in prijetna za pohajkovanje, pomirjajoče pa je deloval mir, ki ga je zmotil le kakšen pljusk vode. Iz pristanišča sem se nato odpravil v notranjost zaliva do plaže in zasledil cesto, ki je vodila navzgor do vasice Spartochori.

Otok Meganissi – pogled na zaliv Spilia
Otok Meganissi – pogled na zaliv Spilia in vasico Spartochori na hribčku

Otok Meganissi – pogled na plažo
Otok Meganissi – pogled na plažo

Vasica Spartochori se nahaja nad zalivom, do katere vodi cesta in potka s stopnicami. Ker je vasica malce na višjem, je od tu lep razgled daleč naokoli in sicer na otok Lefkas, otok Skorpios in na celinski del Grčije. Na drugi strani zaliva se je videla cesta, ki je bila speljana ob obali. Celoten severni del otoka Meganissi je namreč povezan s cesto, ki se vije tik ob morju.

Otok Meganissi – razgled čez zaliv iz vasice Spartochori
Otok Meganissi – pogled čez zaliv iz vasice Spartochori

V vasici Spartochori boste našli  restavracijo z domačo hrano in manjše lokalne taverne ter trgovinice, sicer pa je to odmaknjena vasica, kjer se lahko resnično v miru uživa in sprošča. V neposredni bližini stoji lepo urejen hotelski resort z večjim bazenom in čudovitim razgledom, med drugim tudi na otok Lefkas, na drugi strani zalivčka pa so v bližini plaže na voljo vile.

Pogled na otok Lefkas in Skorpios
Pogled na otok Lefkas in Skorpios
Spartochori – razgledna ploščad
Spartochori – razgledna ploščad

Naslednji zaliv s pristaniščem se imenuje Vathy in je od Spilie čez hrib oddaljen le 1.5 km, do tja vodi cesta tik ob morju, dolga približno 3.5 km, druga malce daljša pa je čez notranjost otoka.
Očarljivo slikovito letovišče Vathy obdajajo številne trgovinice, kavarne in taverne, ki ponujajo domačo hrano,  pristanišče pa krasijo različna plovila, zaradi katerih je pogled na zaliv toliko lepši. Osrednjemu trgu, ki se nahaja ob pristanišču, dajejo senco večja drevesa in palme, pod katerimi so številne družinske taverne na prostem, poskrbljeno pa je tudi za mlajše obiskovalce z večjim lepo urejenim otroškim igriščem.

Otok Meganissi – Vathy, v ozadju otroško igrišče
Otok Meganissi – Vathy, v ozadju otroško igrišče
Otok Meganissi – zaliv Vathy
Otok Meganissi – zaliv Vathy
Otok Meganissi – oaza miru
Otok Meganissi – oaza miru
Otok Meganissi – pogled na zaliv Vathy
Otok Meganissi – pogled na zaliv Vathy

Le nekaj sto metrov vzhodno ponuja otok v razgibani obliki mnogo prijetnih zalivov  z odmaknjenimi plažami in s pogledi na jadrnice, do katerih se z lahkoto pride peš.

Tipična grška vasica s kamnitimi hišicami, ki je hkrati glavno naselje otoka Meganissi je Katomeri in leži 1 km od letovišča Vathy. Mirna, neokrnjena vasica ponuja nekaj tradicionalnih tavern, pekarno, črpalko in le kakšen turistični objekt.

Otok Meganissi - Katomeri
Otok Meganissi – Katomeri

Kot sem že omenil, se jugo-zahodno otok Meganissi podaljšuje v rep, na katerem je znamenita apnenčasta jama, ki ji pravijo »Papanikoli cave«, v njej se je med drugo svetovno vojno skrivala podmornica. Jama naj bi merila v dolžino kar 120m, v širino 60m ter v višino do 30m. Imel sem jo možnost videti na enem od organiziranih  izletov iz otoka Lefkas, kjer so nas z ladjo popeljali v jamo, saj je dovolj velika, da je to možno in v jami so se lepo videli manjši kapniki, ob vstopu v jamo pa smo prestrašili koze, ki so po robu jame zbežale, takoj ko so opazile, da se jim približujemo.

Otok Meganissi – Papanikoli cave
Otok Meganissi – Papanikoli cave
Otok Meganissi – preplašene koze
Otok Meganissi – preplašene koze
Barvita zahodna obala otoka Meganissi
Barvita zahodna obala otoka Meganissi

Naj opozorim vse, ki imajo namen obiskati otok Meganissi. Omenil sem že, da imajo v Grčiji popoldanski počitek Siesta in na tem otoku imajo zaradi tega v tistem času nekaj ur zaprte vse trgovinice, pa tudi nekatere taverne. Če želite otok Meganissi obiskati s trajektom iz otoka Lefkas le za krajši čas, vam priporočam, da se odpravite na pot že zjutraj. Trajekt iz otoka Lefkas se na otoku Meganissi ustavlja v obeh pistaniščih, Spilia in Vathy, tako se lahko vrnete na otok Lefkas iz enega ali drugega pristanišča, kjer lahko najdete tudi vozni red, cena voženje je izredno nizka.

Otok Meganissi je zelo umirjen otok z manjšim številom prebivalstva in le posameznimi turisti, primeren za vse tiste, ki se želijo v času dopusta odmakniti od hrupa in množice ter preživeti nekaj dni v popolnem miru. Ker je otok majhen, je lahko za vse, ki uživajo v trekingu, pravi izziv. Narava, odmaknjenost, zalivčki, čista voda in prijazni domačini … prava kombinacija za prijeten oddih.

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*