Tekaške prireditve – 1. Istrski maraton

Slovenija je dobila novo tekaško prireditev s kraljevsko razdaljo – maratonom, ki znaša natanko 42195 metrov. Istrski maraton. Tekaška proga poteka ob slovenski obali od Kopra preko Izole v Piran in nazaj. Ljubitelji dolgih in malo manj dolgih tekov smo idejo z veseljem pozdravili in se je mnogi dejansko tudi udeležili.

maraton

Tekaške prireditve - 1. Istrski maraton
Tekaške prireditve – 1. Istrski maraton

Prepričana sem, da je bila za marsikoga to prva tekaška prireditev, katere se je tudi udeležil prvič, nasploh. Kako prvič na tekmo in to na prireditev, ki je med tekači praktično še nepoznana, pa v nadaljevanju.

Moja najljubša razdalja je maraton. Po začetnem navdušenju ob novici, da imamo nov maraton v Sloveniji sem se na koncu  vendarle odločila, da bom za začetek pretekla polmaraton. Na ta način bom spoznala teren, organizacijo, dušo same prireditve in se kraljevske razdalje lotila naslednje leto. Na obali nisem odtekla še nobene tekme, čeprav priznam, da so me določene prireditve mikale. Očitno pa le ne dovolj, da bi se jih tudi udeležila.

Tekaške prireditve - trasa 1. Istrski maraton
Tekaške prireditve – trasa 1. Istrski maraton

O tekmi, ki se je želite udeležiti vsaj približno resno priporočam, da se maksimalno pozanimate. Če ste začetnik je to še toliko bolj pomembno, saj se na lastne izkušnje še ne morete zanašati. Različna predvidevanja pa nas lahko kaj hitro zavedejo.

Sama sem začetne informacije poiskala na Tekaškem forumu, katerega članica sem skoraj od začetka. Ugotovila sem, da so menja glede same organizacije precej različna.

Na spletni strani Istrski maraton so predstavili, da prireditev obsega več vrst tekov, od krajših razdalj za otroke do devet kilometrskega rekreacijskega teka, polmaratona do maratona. Torej je to dokaj velika prireditev. Ob spremljanju števila prijav sem videla, da bo udeležencev veliko.

Ob pregledu profila proge na spletni strani sem izvedela, da je teren precej razgiban in da vsebuje kar nekaj vzponov in spustov. Torej je potrebno vključiti tudi trening po razgibanem terenu, če želimo tekmo preteči varneje in hitreje.

Tekaške proge - 1. Istrski maraton profil proge
Tekaške proge – 1. Istrski maraton profil proge

Pred tekmo svetujem, da preverjate podnebne in vremenske razmere. Ker je v tem letnem času lahko v zraku prisotnih tudi veliko alergenov moramo biti na to še posebno pozorni alergiki (seneni nahod, astma…). Sama vedno s seboj vzamem tudi zdravila in upam, da jih ne bom potrebovala.

Kaj pa prehrana? Tekači se sicer zavedamo, da je zdrava in polnovredna prehrana ključnega pomena, kar pa je teden pred tekmo še pomembneje. Dan pred tekmo nikoli ne jem težke in mastne hrane. Zvečer načeloma ne jem. Paziti je potrebno na zadostno hidracijo.

Svojo tekaško torbo si raje kot zjutraj  pripravim  že zvečer. Superge naj ne bodo nove ampak tiste v katerih ste trenirali vsaj kakšen mesec. Nikar ne obujte novih nogavic. Vzemite preverjene. Pazite na dolžino nohtov in morebitno trdo kožo na podplatih. Pedikura je za tekače izredno pomembna. Zakaj bi si po nepotrebnem pridelali žulje in črne nohte? Že tako sem tem neprijetnostim skoraj ne moremo izogniti, če vsaj toliko redno tečemo.

Glede na napovedano vreme in temperaturo na tekmi si pripravite tekaška oblačila. Če boste napovedanim stopinjam dodali še deset dodatnih stopinj, bo to ravno prav. Na Istrskem maratonu je bila povprečna temperatura med tekmo 16 stopinj, torej naj bi bili oblečeni za temperaturo 26 stopinj celzija. To v praksi pomeni, da zadostujejo kratke hlače in majica s kratkimi rokavi ali brez rokavov.

Tekaške prireditve - 1. Istrski maraton
Tekaške prireditve – 1. Istrski maraton, start in cilj v Kopru

Poskrbeti je treba tudi za glavo. Na dan tekme se je obetal dež vendar je hkrati skušalo med oblaki pokukati tudi sonce. Zato sem izbrala šilt. Ščitil me je pred sončno svetlobo in hkrati pred morebitnimi kapljami dežja in mrčesom.

Na pot pojdite pravočasno. Na Istrskem maratonu sem morala dvigniti še startno številko in čip, poiskati avtobus za prevoz na startno mesto. Obvezen je obisk WC-ja, katerih je navadno premalo in v katerih primanjkjuje toaletnega papirja. Zato obvezno v torbo vržem še WC papir ali robčke.

Pred tekmo je vedno prisotne vsaj malo treme. Pojdite na startno mesto pravočasno in se postavite v startni boks glede na svojo pripravljenost. Nič ne boste pridobili, če boste na začetku in nato ovirali hitrejše od sebe. Občutek, da te vsi prehitevajo tudi ni prijeten in ni stimulativen. Poleg tega vas sotekači lahko zavedejo ter pričnete s prehitrim začetom, kar lahko plačate tudi z odstopom.

Tekaške proge - 1. Istrski maraton, start
Tekaške proge – 1. Istrski maraton, start

Med samim tekom bodite pozorni na sotekače in okolico. Na startu je gneča in prav lahko se zgodi, da padete ali koga spotaknete. Pijte vodo na vsaki postaji in po potrebi pojejte kakšen grižljaj za katerega pa morate biti prepričani, da vam po njem ne bo slabo. Na tekmi nikoli ne eksperimentirajte. Te zadeve morate preveriti že na treningih.

Večkrat se mi je že zgodilo, da na postajah nisem dobila vode, kar je zelo neprijetno. Nekateri tekači nosijo s seboj vodo zato je tako pomembno, da poznamo prireditev in smo prepričani, da bodo zadeve funkcionirale. Na 1. Istrskem maratonu je delovalo vse. Več kot odlično.

Med tekmo uživajte, prilagodite hitrost sebi in svoji pripravljenosti. Če se slabo počutite se ustavite. To ni nobena sramota. Če pa čutite moč, potem pa kar pogumno in hitro v cilj v katerem poskrbite, da vaše telo čimprej dobi izgubljene snovi. In ne pozabite se dobro raztegniti, sicer bodo naslednji dan vsi vedeli, kje ste bili.

Na koncu predlagam vsem, ki ste letos sodelovali na 1. Istrskem maratonu, da se vsak od nas prihodnje leto udeleži daljše razdalje. Vsi, ki ste tekli na 9 km na polmaraton, in vsi polmaratonci na cel maraton. Ta prireditev si to zasluži, ker je enostavno enkratna in bleščeče organizirana.

Več o doživljanju same tekme pa v naslednji tekaški anekdoti.

Preberite tudi:

  1. https://www.preberite.si/tek-v-dezju-in-mrazu/
  2. https://www.preberite.si/tek-in-zled-ali-kako-izbrati-tekasko-traso-in-se-ob-tem-pravilno-drzati/
  3. https://www.preberite.si/zacetek-teka-in-motivacija/
  4. https://www.preberite.si/tek-zenske-moski-in-8-marec-dan-zena/
  5. https://www.preberite.si/tekaske-proge-in-tek-ponoci/
  6. https://www.preberite.si/razgibane-tekaske-proge/
  7. https://www.preberite.si/tekaska-proga-podutik-tosko-celo-katarina/

 

En komentar

  1. irena salmič

    Krasno, pa še spomladi je.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*