Trening za maraton

Poletje se počasi poslavlja. Nobene prave vročine a veliko dežja in hudih neurij.  Tekači smo gotovo imeli boljše pogoje za trening za maraton, dolgi tek in naša pripravljenost mora biti dobra. September pa je mesec dolgih tekov. Mojih najljubših.

tekaski_cilji

Nedelja. Ura me zbudi ob šestih. Odprem oči in se spomnim: danes tečem dolgi tek, 30 km. Obožujem nedeljske jutranje dolge teke. Nekaj posebnega so.

Trening za maraton - dolgi tek
Trening za maraton – dolgi tek

Še v postelji se pretegnem in previdno naredim nekaj razteznih vaj, da ne zbudim zaspanca poleg sebe.

Skočim pokonci, spijem kozarec vode in pojem banano. Lahek zajtrk je obvezen. Skok v kopalnico in  v tekaško opremo. Štoparica, pulz meter, šilt in gremo. Za vsak slučaj vzamem še MP3. Vode ne bom jemala s seboj. Pijem lahko ob Koseškem bajerju, saj so naredili pipo prav za tekače. Druga vodna postaja se nahaja na viškem pokopališču. Kilometre bom nabirala s cikcakanjem po PST.

Trening za maraton - dolgi tek
Trening za maraton – dolgi tek

Stopim ven in globoko zadiham! Svež zrak! Svoboda! Globoko zadiham.

Nekaj običajnih krožnih vaj, nadenem si slušalke, vklopim MP3 in Garminčka in že tečem. Ura je 6:30. Zaradi svetovnega prvenstva v košarki zamujam celo uro! Sveže je in megleno. Tečem… a nekaj ni v redu. Ne slišim jutra!

Snamem slušalke, ugasnem MP3 in tečem.

To je to! Sedaj je v redu. Tečem svoj dolgi tek.  Slišim lastne korake, oglašanje ptic, oddaljene zvoke… poslušam jutro. Tako mirno in spokojno je. Tečem mimo sadovnjaka, ko opazim, da me nekdo opazuje iz drevesa. Veverica s prav posebej košatim repom. »O!« se oglasim. Veverica pa, hop, navzgor v vejevje.

Jutranji teki so super. Še nikoli se ni zgodilo, da ne bi srečala ali vsaj videla kakšne živali. Poleg mačk, ki čakajo na miške po poljih in psov,ki čakajo na mačke z miškami, sem že velikokrat videla srne, zajce, lisico ter tekla vzporedno  z letečo čapljo. Trening za maraton – dolgi tek je res ena velika pustolovščina, pravo doživetje.

Kmalu sem pri bajerju, račke bežijo izpred mojih nog, labodi s svojimi že skoraj odraslimi mladiči ponosno plavajo v bajerju prekritim z jutranjo meglico. Vse skupaj izgleda tako skrivnostno in ko se čez meglico nakaže še sonce je naravnost pravljično.

Zavedam se sreče, da tečem. Moj jutranji dolgi tek. In nikjer ni nikogar, nobenega tekača, nobenega sprehajalca. Samo ribič ob bajerju pripravlja svojo opremo.

Trening za maraton - dolgi tek
Trening za maraton – dolgi tek

Kakšnih deset kilometrov ni tako prijetnih, ne čutim tiste prave moči in hitrosti, kot bi si jo želela. V trening za maraton bo potrebno dodati še nekaj treningov za hitrost, intervale in tempo teke. Končno srečam še enega tekača. Tekači zgodaj zjutraj se vedno navdušeno pozdravimo. Prav razveselimo se drug drugega. Nekako se vidi kdo je dolgoprogaš, kdo  trenira za maraton – MARATON – eden in edini, ki je dolg točno 42.195 metrov.

PST je od pomladi do Ljubljanskega maratona, ki poteka vsako zadnjo nedeljo v oktobru, polna tekačev in sprehajalcev. Praktično je neoviran tek skoraj nemogoč. Zato po PST-ju v tem obdobju tečem le zgodaj zjutraj ali zvečer. Ter ob slabem vremenu, dežju. Letos so bili pogoji za trening za maraton po PST skoraj idealni in slični tistim izpred več kot desetletjem.

Dolgi tek, 30 kilometrov. Za trening bom potrebovala približno 3 ure. Torej bom ob pol desetih doma.

Trening za maraton - dolgi tek
Trening za maraton – vodni vir ob Koseškem bajerju

Pritečem do viškega pokopališča, potrebujem vodo. Enakomerna hidracija telesa je pomembna. Vesela sem, da sem dovolj zgodna in  da ne motim obiskovalcev. Če je namreč ravno maša, tečem mimo. Vendar, ker danes tečem dolgi tek, si tega ne smem privoščiti.

Na pokopališču ni nikogar. Vedno imam slab občutek, da pijem vodo na pokopališču. Pa vendar!  Kaj nas niso učili »pomagaj svojemu bližnjemu«?  Torej teh nekaj požirkov vode ne bi smelo biti problem. Mogoče pa se zgodi čudež in priteče iz pipe vino namesto voda.

Tečem čez Tržaško preko Viča do Murgel, sedaj so tekači  pogostejši.

Dolgi tek, 30 kilometrov. Tri ure treninga. Mineva skoraj prehitro. Medtem, ko tečem, se mi v glavi vrti kar nekaj filmov.

Kdaj, kje in kako bom odtekla naslednji dolgi tek, 30 kilometrov in potem še enega v dolžini vsaj 35 km, nekje 3 tedne pred tekmo. V tem obdobju vedno pretečem polmaraton na kakšni tekmi, letos se bom udeležila Konjiškega polmaratona, konec septembra. O tej prireditvi sem slišala veliko dobrega. Čas na tej testni tekmi mi bo okvirno pokazal pripravljenost in tudi kakšen čas lahko pričakujem na maratonu, 19. Oktobra v Amsterdamu. Tak preizkus priporočam vsakemu dolgoprogašu.

Trening za maraton-testna tekma Konjiški polmaraton
Trening za maraton-testna tekma Konjiški mali maraton

Tečem po PST-ju a misli mi bežijo na Nizozemsko v Amsterdam.  V mislih tečem ob kanalih, čez mostove, kjer bom spet videla Veseličko Nino.

Vizualizacija je priporočljiv del treninga, tako tudi jaz hitreje tečem zadnjo tretjino. Kar vidim se, kako tečem v cilj. Cilj in start Amsterdamskega maratona je na stadionu, kar me sicer veseli in komaj čakam, a zadevo vidim povsem drugače. V mislih že tečem zadnjih 200 metrov, pospešujem in šprintam na vso moč v cilj, v katerem me čakajo moji trije srčki. Brez njih cilj ni tisti pravi.

Trening za maraton - Amsterdam, Nizozemska
Trening za maraton – Amsterdam, Nizozemska

Samo še deset kilometrov in treninga za maraton bo konec. Zadnja tretjina. Tekači se množijo, vedno več je sprehajalcev. Pogled na uro mi pove vse. Okoli devete se večina prebudi, na PST-ju nastaja gneča. Kar malce pospešim, da ji uidem.

Sopihajoč me prehiti mladenič, nasproti prav počasi priteče skupina tekačev “do zob oboroženih” s tekaškimi novodobnimi pripomočki. Bidoni, nahrbniki za vodo, vodne ročne uteži, živopisane dokolenke, pisane zapesnice. Tekaški korak imajo počasen in težek, strumno zrejo naprej v tla, skoraj moram odskočiti na travo.  Sledi mladenka drobečih korakov, v oči mi skoraj dobesedno pade viseči uhan! Pred menoj sprehajalci razpotegnjeni čez celo pot.

“Zakaj se ljudje ne držijo reda, vsak po svoji desni”, si mislim. Gneča! Čim prej hočem stran, dol iz PST!

Imam rešitev in v ušesih spet MP3: Seks pištole in Anarhist, ravno prav, super tempo. Nedeljski trening za maraton, današnji dolgi tek bom zaključila zelo zadovoljna.

Trening za maraton - dolgi tek
Trening za maraton – dolgi tek – beg iz PST in gužve

Spomnim se zabavnega članka objavljenega v Dnevniku, “komentar tekača in naslonjača – Tek je večen”. Tekači smo očitno hvaležna tema in zanimivo, da o nas vedo povedati največ ravno tisti, ki o teku praktično nimajo skoraj nobenega pojma.  Še bolj kot članek pa so duhoviti  nadaljnji komentarji forumašev na Tekaškem forumu, ki za razliko od tekača iz naslonjača tek obvladajo tudi v praksi. Avtor članka Tek je večen je namreč tekače kategoriziral in razvrstil v nekakšne skupine.

Pod vtisom članka in komentarjev postaja opazovanje tekačev vedno bolj zanimivo in zabavno, opaziti je namreč vse opisane vrste tekačev in še kakšno vrsto in podvrsto zraven. Med njimi se najdem tudi sama.

Počasi se iz svojega tekaškega sveta vračam v stvarnost. Spomnim se, da še vedno ne vem, kaj naj naredim za prilogo pri kosilu. Čutim prijetno utrujenost in se veselim tuša. Komaj čakam kavico in zajtrk. Odločim se, da bom pomila okna v kuhinji! Na skrivaj pa upam, da mojega zaspanca ujamem še v postelji.

Sem že pred hišo, raztezne vaje in šprint po stopnicah.

Je že pokonci! In po kavi diši, čaka me na terasi in tako lepo nedeljsko sončno jutro je! Ni ga čez dolgi tek. Naslednji teden tole ponovim, nato pa zadnji dolgi tek pred maratonom, ki mora biti pretečen po pameti.

Trening za maraton - dolgi tek
Trening za maraton – dolgi tek

Ob dolgem teku nikoli ne pozabim:

 • naviti budilko dovolj zgodaj
 • zajtrkovati
 • narediti nekaj razgibalnih vaj
 • poskrbeti za zadostno hidracijo
 • uživati med tekom

 Še več nasvetov za tekače preberite na TEČEM-LETIM-ŽIVIM!

5 komentarjev

 1. Super, a najbolj mi je všeč tole: “Tečem… a nekaj ni v redu. Ne slišim jutra!
  Snamem slušalke, ugasnem MP3 in tečem.
  To je to! Sedaj je v redu. Tečem svoj dolgi tek. Slišim lastne korake, oglašanje ptic, oddaljene zvoke… poslušam jutro.” (Y)

  • Hvala Zdravko! Je pa kakšno jutro tudi takšno, da bi se človek kar sam pred sabo skril in je zmaga že, da se zbrcaš ven v superge.. ampak samo na začetku… ko “zalaufaš superge” gre in ko se po teku ustaviš si vedno zadovoljen in srečen. Vem, da veš 🙂 !

 2. irena salmič

  Mojca, super te je brat.

  • Hvala Irena 🙂 ! Ko pišem uživam skoraj tako kot ko tečem. Sploh pa: brez dobre muske in tekaške uživancije bi se tudi tole branje rimalo na …… 😉

 3. pepe copata

  Nikoli nisem tekel z slusalkami na usesih.To zna biti celo nevarno, ce teces ob robu ceste in ne slisis da nekdo prehiteva in te tako kar posname.V gozdu pa ne slisis pticjega petnja

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*