Oia – vasica z najlepšimi sončnimi zahodi

Prijetna umirjena slikovita vasica Oia leži na severnem robu Caldere otoka Santorini. Tako kot na celotnem otoku Santorini tudi tu prevladuje belo-modra kombinacija, nekatere stavbe pa so obarvane v sončne barve, ki se ob sončnem zahodu spremenijo v intenzivnejše odtenke in vasica se prelije v mavrico barv, ki jo lahko občudujemo do zadnjih sončnih žarkov.

Pogled na vasico Oia v poznih popoldanskih urah
Pogled na vasico Oia v poznih popoldanskih urah

Oia je konec 19.stoletja štela okoli 2.500 prebivalcev. Ko je leta 1956 hud potres uničil precejšen del mesta, se je pričelo množično izseljevanje in sedaj v vasici Oia prebiva le še približno 300 domačinov. Po potresu se je Oia začela obnavljati in danes je to ena najbolj obiskanih krajev in najlepša vasica na otoku Santorini. Oia je umirjeno letovišče, ki pa se ob večerih napolni z množico turistov, ki s svojimi fotoaparati v rokah zasedejo razgledne točke zahodnega dela vasice in čakajo na sončni zahod.

Razgledna točka na zahodnem delu vasice Oia
Razgledna točka na zahodnem delu vasice Oia

Oia se razteza v smeri vzhod-zahod v dolžino približno 1,5 km. V vasico vodi cesta iz vzhodne strani in če ste z lastnim prevozom, lahko vozilo pustite že kar na začetku, naprej pa se podate peš po slikoviti vasici, sicer pa se lahko v vasico Oia pripeljete tudi z avtobusom, saj so redne linije po celotnem otoku dobro urejene.

Pogled na vasico Oia
Pogled na vasico Oia

Oia se na začetku predstavlja z bogato opremljenimi apartmaji, ki se bohotijo z bazeni in sončnimi terasami, med katerimi pa se prepletajo unikatno urejene stopnice. Zidovi so obarvani v belo, ki jih krasijo barvni kamni in lončki z zelenjem, prehodi so opremljeni z raznimi nizkimi okrasnimi vrati, povsod pa s svojimi živimi barvami pogled pritegnejo Bougainvillea, ki se vzpenjajo tudi nad stavbami. Od tod je pogled na okolico fascinanten, saj se vidi celotna Caldera (ostanek nekdanjega vulkana, ki ga sestavlja več otokov, med njimi tudi sam otok Santorini).

Oia – Apartmajski kompleks
Oia – Apartmajski kompleks

Od glavne ceste, ob kateri so na začetku razporejene taverne, je proti središču vasice Oia speljana široka pešpot, ki vodi do zavitih uličic z različnimi bogato obloženimi trgovinicami, ki prodajajo predvsem domače izdelke, z manjšimi kavarnami, tavernami ter slaščičarnami in na sprehodu po ulicah se pogled ustavi tudi na razstavljenih unikatnih umetniških izdelkih, med katerimi je marsikatera nekaj posebnega in občudovanja vredna.

Oia - Uličica v centru
Oia – Uličica v centru
Oia - Ena od mnogih trgovinic
Oia – Ena od mnogih trgovinic

Na zahodnem delu dajejo vasici Oia poleg nenavadno oblikovanih apartmajev, očarljivih terasic ter prepletajočih stopnic čar tudi stari mlini. Ob pogledu naokoli se zazna prisotnost preteklosti, saj so marsikje vidni ostanki starega mesta, ki v stenah in po pečini še vedno puščajo svoje sledove.

Oia – zahodni del
Oia – zahodni del

Pod pečino se skrajno zahodno nahaja zaliv Ammoudi s pristaniščem in tavernami, do katere vodijo stopnice, ki se spuščajo vijugasto po strmini. Do pristanišča vas lahko ponesejo osli, lahko pa se podate peš. Ljubitelji okusne sveže morske hrane boste zagotovo našli v tem zalivu primerno taverno.

Oia - Pot do pristanišča Ammoudi
Oia – Pot do pristanišča Ammoudi

Kamorkoli sega pogled, je kot na razglednici. Vsak detajl, vsak še tako preprost dodatek daje možnost vsakomur, da si ustvari lastno umetniško fotografijo. Kombinacije belo obarvanega betona z barvnimi kamni ter okrasnimi dodatki kar vabijo, da sprožiš gumb na fotoaparatu in ujameš trenutek v objektiv.  K temu je dodan še prekrasen  razgled na vulkanske otočke Palia Kameni, Nea Kameni in Thirassia, med katerimi plujejo ladje vseh velikosti.

Oia - Razgled na celotno Caldero
Oia – Razgled na celotno Caldero

Po celotni vasici Oia so razporejene cerkve z modrimi kupolami, ki dajejo pečat vasici, umetnostne galerije in razni muzeji pričajo o preteklosti otoka, mnogi pari si v tej romantični vasici obljubijo večno zvestobo… vse to in še več… to je znamenita Oia.

Severno in zahodno od otoka Santorini se nahajajo sosednji otoki Ios, Sikinos in Folegandros, ki jih je možno videti iz vasice Oia. Slednja dva se najlepše vidita ob sončnem zahodu.

Očarljivo vasico Oia si je vredno ogledati in doživeti njen sončni zahod.

Se nadaljuje…

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

 

En komentar

  1. Lenka Novak

    Cel Santorini je pravljičen, Oia prav posebej…

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*