Thira – mesto romantike, prestiža in sončnih zahodov

Očarljivo mesto Thira, ki je hkrati glavno mesto otoka Santorini, se razprostira na vrhu strmih pečin na zahodnem delu otoka. Živahno mesto množično privablja turiste iz vsega sveta.

Santorini - mesto Thira
Santorini – mesto Thira

Bele stavbe so razporejene po vzpetini pečine, med katerimi vodijo stopnice do različnih razkošnih hotelskih kompleksov in teras restavracij, ki ponujajo domače tradicionalne jedi. Na zgornjem južnem delu mesta Thira, kjer je tudi glavna avtobusna postaja, stoji katedrala, ob kateri je ploščad s čudovitim razgledom. Prekrasen pogled na sosednje otočke, na morje, ki se razprostira globoko pod pečinami, na velike turistične ladje, ki stojijo odmaknjene od strmih pečin, na južni del otoka Santorini, kjer stoji svetilnik ter severni del, kjer se v daljavi sveti pod sončnimi žarki vasica Oia, vzame dih mnogim obiskovalcem, da se za trenutek ustavijo in si z velikim občudovanjem ogledajo vso lepoto okolice.

Santorini – katedrala,od koder je lep razgled
Santorini – katedrala, od koder je lep razgled

Od ploščadi vodi severno pot proti uličicam, ob katerih se vrstijo razne trgovinice nakita, oblačil, spominkov, spremljajo jih slaščičarne, kavarne, pekarne… in v množici mimoidočih turistov, ki si svoje želje morda tešijo le z ogledi bogato obloženih izložb, lahko le počasi stopaš naprej. Zanimive izložbe pritegnejo pogled marsikoga, da se za minutko ustavi in si ogleda različno ponudbo predvsem domačih izdelkov. Ob pogledu nanje se vidno opazi njihov trud za vse, kar ponujajo. Ulice so v mestu prepletene kot labirint in potrebno je s pozornostjo spremljati pot, če želiš priti do želenega cilja.

Santorini  - ulice mesta Thira
Santorini – ulice mesta Thira

Nadaljevanje poti po mestu Thira pripelje do ozke ulice, na kateri je označena smer za Cable Car (gondola), ta pot vodi do druge večje razgledne točke mesta Thira, od koder je prav tako spektakularni pogled na celotno okolico in od tu je tudi dostop do pristanišča Old Port, ki se nahaja pod mestom Thira. Do pristanišča vodijo zavite stopnice, po katerih se lahko sprehodite peš, kar vzame kar nekaj časa in seveda energije, lahko vas ponesejo osli, ki čakajo na turiste ali pa se navzdol preprosto odpeljete z gondolo.

Santorini – pot do pristanišča
Santorini – pot do pristanišča

Ob večji katoliški cerkvi, ki se nahaja malce naprej proti severu, se mesto Thira nekako zaključi in takoj nato se nadaljuje Imeroviglia, naselje luksuznih hotelov in apartmajev.

Ob obisku mesta Thira morate vsekakor poskusiti njihov specialni »Frozen yogurt«,ki ga je možno dobiti le v tem mestu, nikjer drugje na otoku. Mesto, poleg že naštetega, ponuja še tako zahtevnim turistom marsikaj zanimivega. Lahko se razvajate v različnih razkošnih hotelih, mnogi pridejo sem z namenom, da na otoku Santorini sklenejo zakonsko zvezo , saj vam nudijo številni organizatorji porok vse potrebno za sanjsko poroko, če ste ljubitelj zgodovine in arhitekture, si lahko ogledate več različnih muzejev ter slikovite cerkve, poleg tega ima mesto tudi pošto, lekarno, bolnišnico, taxi…

Santorini – trg, kjer je tudi vhod za gondolo
Santorini – trg, kjer je tudi vhod za gondolo

Ena od zanimivosti mesta Thira so vsakodnevne priprave na sončni zahod. Vse restavracije pripravijo mize na svojih terasah za romantične večerje in začnejo se zbirati turisti iz vseh drugih letovišč otoka z namenom, da si ogledajo mesto ter da preživijo čaroben večer ob glasno opevanem sončnem zahodu. Vse razgledne točke po mestu se napolnijo z obiskovalci, ki s svojimi fotoaparati čakajo, da bodo v objektiv pravi čas zajeli zadnje sončne žarke. Sicer pa je mesto Thira v večernih urah precej živahno. V raznih barih in diskotekah se začnejo zabave, lahko posedate na terasi kakšne restavracije, prijetni so sprehodi po razsvetljenih ulicah, kajti, trgovinice so odprte pozno v noč ali pa se odmaknete v kakšen višji predel na razgledno točko in opazujete mesto v soju luči. Zahodni del mesta Thira ponuja luksuz in tu je tudi vse dražje, če želite na cenejšo večerjo ali samo pijačo, vam priporočam, da si poiščete restavracijo na vzhodnem delu mesta.

Santorini – Terasa z lepim razgledom
Santorini – Terasa z lepim razgledom

Vsako leto organizirajo na otoku predstavitev izbruha vulkana v obliki ognjemetov. Zanimivo »predstavo«, ki se dogaja na sosednjem osrednjem otočku sredi Caldere, si vsako leto ogledajo številni turisti.

Santorini- Ognjemet
Santorini- Ognjemet

Zaradi dobrih povezav se lahko v mesto Thira pripeljete kar z avtobusom s katerega koli dela otoka in si ogledate kakšno zanimivost ali dogodek, nazaj pa se lahko odpeljete celo po polnoči, saj vozijo avtobusi pozno v noč.

Od mesta Thira pa vse do mesta Oia, ki leži na severu otoka, je speljana pohodniška pot, katera vas vodi skozi Imeroviglijo in se nato nadaljuje po skalnem grebenu. Dolga je približno 8 km in vam vzame okvirno tri ure hoje.

Edinstveno doživetje, ki ga ponuja mesto Thira, zagotovo ne smete zamuditi.

V nadaljevanju… vasica Oia na otoku Santorini

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*